0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Ekskursija „Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėja visą pasaulį“

 
Publikuota: 2024-03-12
Renginio data: 2024 03 17 Visi renginiai
Kovo 17 dieną, 15.30 val. Lietuvos žydų gelbėtojų dienos proga kviečiame į išskirtinę teminę ekskursiją „Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėja visą pasaulį“. Ji vyks Samuelio Bako muziejaus ekspozicijoje „Išsigelbėjęs Lietuvos žydų vaikas pasakoja apie Šoa“ (Naugarduko g. 10).
 
2023 metų kovo 15-ąją pirmą kartą paminėta Lietuvos žydų gelbėtojų diena skirta šiuos Žmones prisiminti. Šią dieną kalbėdami apie herojiškus Gelbėtojų poelgius ir tardami jų vardus, prisidedame prie skaudžios, tačiau gyvybiškai svarbios istorinės atminties išsaugojimo, kartu pasiryždami dar kartą ištarti „niekada daugiau“.
 
Per ekskursiją lankydami gelbėjimo temai skirtą ekspoziciją, turėsite progą susipažinti tiek su geriau žinomais, tiek rečiau minimais gelbėtojų vardais ir unikaliomis gelbėjimo istorijomis. Drauge aptardami (ne)egzistavusius gelbėtojų tarpusavio ryšius, suvoksime dalį konspiracijos masto. Kalbėsime apie neįtikėtinos sėkmės paliestus likimus, nuošalėje nepalikdami tų, kuriems atiteko sunkiausia dalia.
 
Žydų gelbėtojai Lietuvoje veikė itin sudėtingomis sąlygomis – iš laikraščių puslapių sklindant nuožmiai antisemitinei agitacijai, vykstant sistemingiems masiniams žydų šaudymams, kuriuose, kaip rodo dokumentai, dalyvavo nemažai vietinių talkininkų.
 
Gelbėjimas prilygo didvyriškumui – slėpti ir gelbėti žydus tekdavo ne vieną dieną. Besislapstantiems ir jų gelbėtojams pavojus grėsė nuolat, gelbėtojams reikėjo pasirūpinti ir atsarginėmis slėptuvėmis, turėti patikimų pagalbininkų, kad iškilus pavojui būtų galima greitai pervesti žmones į saugesnę vietą.
 
Ilgus mėnesius ir net metus gelbėtojai kartu su slapstomais žydais kentė baimę, kad gali būti demaskuoti, suimti ir nužudyti, tačiau negalėjo kitaip pasielgti ir, rizikuodami savo ir artimųjų gyvybe, slėpė ir gelbėjo į beviltišką padėtį patekusius žydus.
 
Ekskursijos dalyviai turėtų įsigyti muziejaus lankytojo bilietą.
 
Po ekskursijos kviečiame dalyvauti Lietuvos žydų gelbėtojų dienai muziejaus rengiamame literatūros ir muzikos vakare „Teisuoliams atminti“.
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti