0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

PRANEŠIMAS SPAUDAI

 
Publikuota: 2020-08-28

 

Žydų muziejaus metų parodoje – eksponatai pasakojantys žydiško Vilniaus istoriją

 

Rugsėjo 11 d. atidaroma svarbiausia Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus (VGŽIM) metų paroda „Knygos ant medžių neauga“: išsaugoti ir perduoti atmintį. Apsilankę VGŽIM Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10/2, Vilnius) pristatomoje ekspozicijoje sužinosite, kaip Vilniaus žydai skirtingais istoriniais laikotarpiais kūrė ir puoselėjo istorinę atmintį bei tautinę tapatybę, išvysite pirmą kartą eksponuojamus unikaliausius muziejaus kolekcijos eksponatus.

Atsiminimuose apie Vilniaus getą ne vienas amžininkas citavo Zeligo Kalmanovičiaus (1885–1944), vieno iš YIVO instituto vadovų ir žydų kultūros paveldą gelbėjusių Popieriaus brigados narių, žodžius: „knygos ant medžių neauga“. Ne visi sunkiomis sąlygomis gyvenę Vilniaus geto kaliniai suprato, kodėl žmonės rizikuodami gyvybe mėgino į getą įnešti ne maistą ir kitus gyvybiškai būtinus produktus, bet knygas ir dokumentus. Parodoje pamatysite Z. Kalmanovičiaus Vilniaus geto dienoraščio rankraščio fragmentus, kuriuose buvo aprašomi ne tik svarbūs įvykiai gete, bet atskleidžiami ir asmeniniai vieno žmogaus išgyvenimai, emocinis būvis, mėginimas kelti klausimą, kodėl tokia baisi tragedija ištiko žydų tautą.
Dar vienas unikalus parodos eksponatas – Vilniaus geto kalinių kurtas plastinis Vilniaus miesto modelis. Šį planą-maketą, 1942–1943 m. Vilniaus gebitskomisaro H. Hingsto įsakymu ir F. Murerio nurodymu, Vilniaus gete gamino apie trisdešimt žmonių, tarp kurių buvo ir profesionalūs architektai, inžinieriai, braižytojai, skulptoriai ir dailininkai. Dauguma jų buvo nužudyti Vilniaus gete - jų atminimas įrašytas kruopščiai kurto miesto maketo fragmentuose.
„Šioje parodoje siekiame pristatyti vertingiausius Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus judaikos kolekcijos eksponatus, ne kaip pavienius statiškus daiktus, bet atskleisdami jų sukūrimo, išsaugojimo aplinkybes ir priežastis. Patys eksponatai čia tampa skirtingų istorinių peripetijų dalyviais, liudytojais ir pasakotojais, o muziejaus paroda – žvilgsniu į visavertę ir labai reikšmingą Lietuvos istorijos bei kultūros dalį“ – pabrėžia parodos kuratoriai.
 
Paroda skirta Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metams paminėti. 
 
Paroda veiks iki 2021 m. vasario 10 d.  
 
Parodos kuratoriai: Rūta Anulytė, dr. Stanislovas Stasiulis, Saulė Valiūnaitė
Parodos partneriai: Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Izraelio nacionalinė biblioteka, Lietuvos centrinis valstybės archyvas
Parodos rėmėjai: Lietuvos kultūros taryba, Jungtinių Amerikos Valstijų ambasada Lietuvoje
 
Kontaktinis asmuo:
VGŽIM Lietuvos žydų kultūros ir tapatybės muziejaus Ekspozicijos vadovė Saulė Valiūnaitė: saule.valiunaite@jmuseum.lt; 8 5 212 7914.
 
 
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti