0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Mėnesio eksponatas

 
Publikuota: 2024-01-02


Jeremijo knyga. Ezechielio knyga,
     apie 1600, popierius, oda, metalas, spauda,12,2 x 7,0 x 4,0 cm, apsk. Nr. VŽM 1694 
 
Pranašų knyga su Jeremijo ir Ezechielio knygomis rasta tarp nužudytų žydų kūnų Kaune per Antrąjį pasaulinį karą. Viršutinio viršelio vidinėje pusėje per abu puslapius įklijuotas lapelis su tekstu hebrajų ir vokiečių kalbomis skelbia, kad knyga esanti gerbiamos našlės dovana Vilhelmui von Rothschildui iš jos mylimo vyro palikimo 1901 metais Hamburge. Knygos leidimo metai spaudinyje nenurodyti. Palyginus leidėjo ir spaustuvininko vardus su esamais bibliografijos žinynuose galima daryti prielaidą, kad knyga išleista apie 15861603 metus.
 
Knyga užsegama dviem agrafomis, įleistomis po viršelių oda. Ši knyga priklausė pokariniam Žydų muziejui Vilniuje: apatinio viršelio vidinėje pusėje kampe spaudas rusų kalba: Jevreskij muzej v Vilniuse. Virš spaudo – Lietuvos TSR centrinio valstybinio archyvo spaudas lietuvių kalba su knygos inventoriniais numeriais. Į LTSR centrinį valstybinį archyvą knyga pateko, kai 1949 metais Vilniuje buvo panaikintas Žydų muziejus. Spaudinys 1992 metais grąžintas atkurtam muziejui.
 
Parengė Raštijos rinkinių saugotoja-tyrinėtoja Ilona Murauskaitė
© Fotografija Pauliaus Račiūno
© Iš VGŽIM rinkinių
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti