0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

 

Mėnesio eksponatas

 
Publikuota: 2023-10-30


 
 
Gabrieliaus Sedlio pažymėjimo dublikatas, Vilnius, 1940, apsk. Nr. VŽMP 8319-20/1, 2
 
Vilniaus Chaimo Epšteino ir Izraelio Špeizerio žydų privačios mišrios gimnazijos dėstomąja lenkų kalba moksleiviui Gabrieliui Sedliui 1940 m. birželio 15 dieną išduotas pažymėjimas, kad jis 1940 m. balandžio 1 dieną buvo priimtas į šios gimnazijos 5-ąją klasę ir, būdamas labai gero elgesio, 1939–1940 mokslo metų pabaigoje baigė jos penkių klasių kursą ir išlaikė švietimo ministro nustatytus egzaminus. Toliau išvardyti mokomieji dalykai ir jų įverčiai. Gimnazijos mokytojų taryba, dalyvaujant Švietimo ministerijos atstovui, šiuo pažymėjimu pripažino Gabrielių Sedlį išėjus atskiro tipo septynių klasių gimnazijos dėstomąja lenkų kalba penkių klasių kursą. Pažymėjimą pasirašė gimnazijos direktorius Šija Černockis, Mokytojų tarybos nariai: Michalas Morgenšternas, Benediktas Kostrinskis, ... , Charlotte Titel, ... , Abramas Feselis, ... , K. Rozentalis, Chaimas Gliotas, Mokytojų tarybos sekretorius G. Davidavičius, Švietimo ministerijos atstovas B. Untulis.
 
Gabrielius Sedlis gimė 1924 m. sausio 1 d. Vilniuje Anos ir Elijo Sedlių šeimoje, iki 1939 m. mokėsi lenkų gimnazijoje Vilniuje, vėliau dėl sustiprėjusio antisemitizmo perėjo į Chaimo Epšteino ir Izraelio Špeizerio žydų privačią mišrią gimnaziją dėstomąja lenkų kalba. Lankė meno mokyklą. Norėjo tapti dailininku. 1941 m. vasarą naciams okupavus Vilnių, Sedlių šeima 1941 m. rugsėjį drauge su visais Vilniaus žydais buvo įkalinta Vilniaus gete. Jaunasis menininkas Gabrielius Sedlis dalyvavo kultūriniame geto gyvenime: tapė, kūrė grafiką, dalyvavo geto meniniuose konkursuose ir parodose, geto teatro veikloje, kūrė spektakliams dekoracijas. 1942 m. buvo priimtas į komandą, rengusią plastinį Vilniaus planą, ir su kitais šios grupės nariais turėjo išimtinį leidimą išeiti už geto ribų, vaikščioti po miestą ir eskizuoti Vilniaus pastatus.
 
Prieš geto likvidaciją Gabrieliui pavyko su grupe pogrindininkų išeiti iš geto į miškus. Jo mama buvo nužudyta, tėvas ir brolis Aleksandras išsigelbėjo. Elijas, Gabrielius ir Aleksandras Sedliai minimi žydų, 1944 m. gyvenusių Vilniuje, sąrašuose. Po karo Gabrielius Sedlis 1949 m. išvyko į Jungtines Amerikos Valstijas, studijavo Harvardo universitete, tapo garsiu architektu, sukūrė šeimą – vedė Džoaną Bžezinskają, su ja susilaukė sūnaus Džeimso ir dukros Sofijos. Mirė 2003 metais Niujorke.
 
Informacija apie Ch. Epšteino ir I. Špeizerio gimnaziją dėstomąja lenkų kalba in:
https://www.archyvai.lt/lt/fondai/bendrasis_mokymas/lcva_f199_pazyma.html
 
Parengė Pagalbinio rinkinio saugotoja-tyrinėtoja Jovita Stundžiaitė-Olšauskienė
© Iš VGŽIM rinkinių

 

 

 

smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti