0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

 

Savaitgalį bus prisimintas pasaulinio masto vilnietis Teodoras Šaninas

 
Publikuota: 2023-10-23
Spalio 29 dieną Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejuje (Naugarduko g. 10) Tarptautinis Teodoro Šanino fondas rengia konferenciją, skirtą Vilniaus žydų šeimoje gimusiam pasaulinio masto mokslininkui, Izraelio nepriklausomybės karo didvyriui prof. Teodorui Šaninui (1930–2020).
 
Garsaus sociologo bičiuliai siekia populiarinti T. Šanino intelektualinius ir edukacinius pasiekimus ir sugrąžinti jo palikimą į gimtojo miesto atmintį.
 
Iškilaus mokslininko, švietimo propaguotojo T. Šanino gyvenimas buvo įspūdingas, dramatiškas, net tragiškas. Sovietai jį su mama ištrėmė į Altajaus kraštą, tėvą – į Sverdlovską, o Vilniuje likusią sesutę ir senelį Paneriuose sunaikino naciai.
 
Po karo T. Šaninas emigravo į Izraelį, tapo nepriklausomybės kovų herojumi, baigė Hebrajų universitetą Jeruzalėje, Jungtinėje Karalystėje apgynė daktaro disertaciją ir tapo Mančesterio universiteto sociologijos profesoriumi.
 
„Sėkmės paslaptis – drąsa: nesibaiminkite naujų studijų, programų, iššūkių ir nebijokite pažinti nauja“, – yra sakęs T. Šaninas.
 
Spalio 29-oji konferencijai pasirinkta neatsitiktinai – būtent tą dieną 1930 metais gimė prof. T. Šaninas. Renginyje daugiausia dėmesio bus skiriama itin turtingai mokslininko gyvenimo istorijai ir jo propaguotoms edukacinėms idėjoms.
 
Konferencijoje dalyvaus T. Šanino bendražygiai, bičiuliai ir mokiniai, taip pat jo našlė Šulamit Ramon-Šanin. Apie tarpukario Vilnių, mokslininko gimtąjį miestą, papasakos poetas, Jeilio universiteto profesorius emeritas Tomas Venclova.
 
Istorijos tyrinėtoja Galina Baranova aptars to meto Lietuvos žydų gyvenimą. T. Šanino biografas Aleksandras Archangelskis atskleis, kaip žymaus vilniečio gyvenimas nulėmė jo įsitikinimus ir suformavo jo švietimo koncepciją.
 
Aliona Ledeniova iš Londono universitetinio koledžo, Viktoras Vachštainas iš Izraelio Arielio universiteto ir Ivanas Peškovas iš Poznanės universiteto kalbės apie įvairius T. Šanino mokslinio palikimo aspektus – jo ekonominių ir sociologinių teorijų raidą.
 
Seminare taip pat dalyvaus Judith Pallot (Jungtinė Karalystė, Suomija), Peteris Lindneris (Vokietija), istorikai Aleksandras Balfouras ir Aleksandras Nikulinas.
 
2023-iaisiais, praėjus trejiems metams po T. Šanino mirties, jo žmona ir bičiuliai Vilniuje įkūrė Tarptautinį Teodoro Šanino fondą. Šiam įvykiui per konferenciją savo pasisakymą dedikuos istorikas Andrejus Zorinas iš Oksfordo universiteto.
 
Mokslininkas parašė šimtus sociologijos, neformaliosios ekonomikos, agrarinės istorijos ir antropologijos darbų, kurie padarė perversmą šiose disciplinose.
 
Fondas siekia sugrąžinti T. Šanino mokslinį palikimą Vilniui, skelbti jo veikalus, remti tyrimus ir konferencijas, susijusias su velionio akademiniais interesais, skatinti švietimo iniciatyvas, paremtas jo teorijomis ir metodais.
 
T. Šanino pastangomis kūrėsi naujos akademinės įstaigos. 10-ajame dešimtmetyje T. Šaninas įsteigė Maskvos aukštąją socialinių ir ekonominių mokslų mokyklą (MSSES), geriau žinomą kaip „Šaninka“. Mokyklos mokslo laipsnius patvirtino Mančesterio universitetas Jungtinėje Karalystėje. Iki 2022 metų vasario tai buvo vienas geriausių nepriklausomų universitetų Rusijoje ir Rytų Europoje.
 
T. Šaninui skirta konferencija Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejuje yra visuomenei atviras renginys, spalio 29-ąją jis prasidės 11 valandą, vyks
anglų kalba.
 

 

smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti