0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Pranešimas spaudai

 
Publikuota: 2022-12-22
2023 metais naujas muziejus Vilniuje: duris atvers žydų tapatybės ir kultūros muziejus
 
2023 m. antrojoje pusėje savo duris pravers naujas Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus padalinys – Lietuvos žydų kultūros ir tapatybės muziejus. Muziejus atsidarys Vilniuje, Pylimo g. 4A esančiame šiuo metu baigiamame restauruoti ir tampriai su Vilniaus žydų istorija susijusiame pastate, kuriame 1915 m.  gydytojas dr. Josefas Epšteinas įkūrė Tarbut mokyklų tinklo gimnaziją.
 
Būsimojo muziejaus ekspozicija įvairiapusiškai pristatys skirtingus, iki šiol vietinėse atminties institucijose menkai pristatomus, Lietuvos žydų kultūros ir istorijos siužetus. Lankytojai galės susipažinti su svarbiausiais Lietuvos žydų istorijos įvykiais, judaizmo religijos principais, švietimo sistema, Lietuvos žydų kalbomis, kasdieniu gyvenimu štetle, čia kilusiais ar didžiulį populiarumą žydų tarpe sulaukusiais politiniais judėjimais bei jų menine ir kultūrine raiška. Ypatingas dėmesys bus skiriamas Lietuvos žydų tarpe gimusioms ir/ar užaugusioms asmenybėms, palikusiomis neišdildomus pėdsakus Lietuvos ir pasaulio istorijos puslapiuose. Didžiulis dėmesys bus skiriamas Lietuvos žydų kūrybai.
 
Būsimasis muziejus bus pritaikytas ir mažiesiems lankytojams. Beveik kiekvienoje ekspozicinėje salėje  pasitiks žaidimai, dėlionės, ir kitos įtraukios pažinimo priemonės skatinančios  kūrybiškumą ir padedančios pažinti Lietuvos žydų bendruomenės istoriją. 
 
Muziejaus ekspozicija patiems lankytojams leis atsakyti į klausimus: kas yra Lietuvos žydas? Kas formavo ir formuoja Lietuvos žydų tapatybę? Ekspozicinėse salėse bus pateikiami Lietuvoje ir užsienyje gyvenančių litvakų  ir jų palikuonių interviu, atskleidžiantys gyvenimo Lietuvoje, ar emigracijoje patirtis, jų santykį su Lietuva, ir jų šaknimis. 
 
Belaukiant kol fiziškai atsidarys Lietuvos žydų kultūros ir tapatybės muziejus, kviečiame susipažinti su virtualia paroda „Trumpa Lietuvos žydų istorija“, kuri apžvelgia visai netrumpą  bene 700 metų apimantį laikotarpį nuo XIV a. iki šių dienų. Parodoje pristatomi skirtingais laikotarpiais vykę procesai, įvykiai ir asmenybės pralenkusios laiką ir įkvėpusios pokyčiams.
 

Virtualią parodą galite pamatyti paspaudę šią nuorodą. 

 

Kontaktinis asmuo:

Komunikacijos koordinatorė

Rūta Matimaitytė

Tel. nr. +370 (623) 57 560

El. paštas: ruta.matimaityte@jmuseum.lt 

 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti