0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Mėnesio eksponatas

 
Publikuota: 2022-11-30

 

Ber Halpern, Main jiches (Mano kilmė), jidiš k., Maskva, 1978, 280 p., apsk. nr. VŽM 6213
 
Beras Halpernas (1902 Darsūniškis (Kaišiadorių r.) –1984 Vilnius) – vienas paskutinių tik jidiš kalba kūrusių Lietuvos rašytojų. Per Pirmąjį pasaulinį karą su savo tėvais gyveno Liepojoje. Lietuvai atkūrus nepriklausomybę, grįžo į Kauną. Čia jis studijavo, tapo diplomuotu inžinieriumi statybininku. XX a. 3 dešimtmetyje debiutavo publicistikos žanro kūriniu, jo darbas buvo paskelbtas Paryžiuje. Po kurio laiko emigravo į Urugvajų, kur tapo vienu Montevidėjuje leidžiamo žydų laikraščio redaktorių. 1936 m. grįžo į tuometinį Lenkijos okupuotą Vilnių. 1937 m. atvyko į Sovietų Sąjungą. Apsigyveno Maskvoje. Po kurio laiko įkalintas Norilske, po karo – Krasnojarsko krašte. Nuo 1965 m. bendradarbiavo Maskvoje leidžiamame žurnale Sovetiš heimland (Sovietinė tėvynė). Dauguma jo kūrinių, parašytų 1960–1980 m., įtraukti į knygą Main jiches (Mano kilmė), kurią 1978 m. išleido leidykla „Sovetskij pisatel“. Ta pati knyga į rusų k. buvo išversta 1983 m. 1984 m. išleista antra knyga Chešbn hanefeš (Gyvenimo ataskaita). Į jidiš k. vertė A. Baltakio, J. Strielkūno, V. Palčinskaitės ir kitų Lietuvos rašytojų kūrybą. Palaidotas Vilniaus žydų kapinėse.
 
P. S. Šio mėnesio eksponato tekstas spaudai rengtas lapkričio 14 dieną – per Bero Halperno gimtadienį.
 
 
B. Halperno dedikacija jidiš k. šioje knygoje rašytojui Jokūbui Josadei ir jo žmonai Šeinai: „Brangiems draugams – Šeinelei ir Jankeliui Josadėms – su meile ir bičiuliškai, Beras Halpernas, 1978 m. liepos 16 d." 
 
Parengė Raštijos rinkinių saugotoja-tyrinėtoja Ilona Murauskaitė
© Iš VGŽIM rinkinių
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti