0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus darbuotojai sunerimę dėl provokacijų Panerių memoriale

 
Publikuota: 2022-09-19
Paneriai, kaip viena žinomiausių pasaulyje masinių žydų žudynių vietų, pateko į vadovėlius, filmus, prisiminimus  ir dokumentus, liudijančius nacių ir jų vietinių kolaborantų nusikaltimus. Šis pušynas ir memorialinė vietovė yra neginčijamas Lietuvos gyventojų, pirmiausiai žydų, masinių  žudynių liudijimas. Čia po  velėna  guli dešimtys tūkstančių vaikų, vyrų, moterų, Panerių žolė auga iš jų pelenų. Senosios Panerių pušys kažkada regėjo individualias aukų tragedijas.
 
Paneriuose iškilo eilė paminklų Lietuvos žydams, lenkams, rusams, romams, lietuviams… Daugelis aukų liks amžiais nežinomomis. Panerių memoriale organizuojamos aukų atminimo ceremonijos. Žydų tautai masinių žudynių vieta Paneriuose yra negyjanti žaizda, kurios atminimas perduodamas iš kartos į kartą. Jau šį penktadienį, rugsėjo 23 d., čia vėl bus minima Lietuvos žydų genocido aukų atminimo diena. Panerių memoriale išreiškiama aukščiausių Lietuvos ir užsienio pareigūnų ir eilinių žmonių, aukų palikuonių pagarba nužudytiesiems. 
Šiomis dienomis  3 paminklai Panerių memoriale: Lietuvos vietinės rinktinės kariams, Fašistinio teroro aukoms, Sovietų karo belaisviams, kaip ir muziejaus informacinio centro pastato (Agrastų g. 15A, Vilnius) siena, informacinis akmuo ir netgi aplinkiniai medžiai buvo apipaišyti  Rusijos Federacijos kariuomenės ženklais „Z“. Vandalai su išmanymu rinkosi sunkiai nuplaunamus dažus. Tai įžūli niekšybė, įvykdyta paslapčia ir išvengus stebėjimo kamerų objektyvo.
 
Tenka apgailestauti, kad ir Lietuvos Respublikos Nepriklausomybės priešininkai bando atverti skaudžias XX a. Lietuvos istorijos žaizdas. Tokios provokacijos neabejotinai sietinos su Ukrainoje vykdomo imperialistinio Rusijos karo kontekstu. Pasak Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus direktorės patarėjo strateginiam planavimui Marko Zingerio, „tai galima suprasti tik kaip vieną iš būdų priminti tarptautinei visuomenei ir Lietuvos žydams: „ Prisiminkit, kas jus išvadavo nuo nacių!“ arba: „Laukite išvaduotojų“. Tarsi Kremlius grasinantis priminimas. Taip, SSRS kareiviai, tarp kurių buvo daug įvairių tautybių žmonių, išgelbėjo nuo nacių Lietuvos miestų ir miestelių išlikusius Lietuvos žydus, išgyvenusius rūsiuose, gelbėtojų arba miškų slėptuvėse. Bet po to po to sekė ilgametė okupacija, visiškas istorinės Lietuvos, prie kurios kūrimo ženkliai prisidėjo ir Lietuvos žydai, sunaikinimas, negailestingos represijos prieš „nepageidaujamus elementus“, „liaudies priešus“ ir „buržuazinius nacionalistus“.
Vargu, ar tai, kas įvyko Paneriuose po nakties priedanga, yra atsitiktinumas, socialiai neatsakingų piliečių išsišokimas. Peršasi mintis, kad tai įžūli provokacija, įvykdyta tuo metu, kai šalyje yra  minimas Lietuvos žydų genocidas.  Norime priminti visuomenei, kad šios provokacijos ima kartotis. Pirmąkart šių laikų Rusijos karo prieš Ukrainą simboliais Panerių memoriale esantys paminklai buvo išpaišyti dar šių metų balandžio mėnesį, prieš Izraelio Valstybėje minimą  Yom Ha-Shoah  - Holokausto atminimo dieną, kai aukos tradiciškai pagerbiamos ir Paneriuose.
 
Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus kolektyvas griežtai smerkia šiuos vandalistinius išpuolius ir sieka, kad suvienijus valstybės teisinių institucijų jėgas, kaltininkai būtų surasti ir nubausti.
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti