0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

 

NEMOKAMĄ SEKMADIENĮ DĖMESIO CENTRE MODERNISTAS IŠ KARALIAUČIAUS PAULAS GANGOLFAS

 
Publikuota: 2022-07-29
 
Paskutinį liepos sekmadienį (07.31 d.) Samuelio Bako muziejuje eksponuojamoje parodoje „Erotika ir ekspresija. Modernistai iš mecenatų kolekcijos" dėmesio centre dailininkas Paulas Gangolfas (Paul Löwy), 1897 metais Rytų Prūsijoje, žydų šeimoje gimęs dailininkas.
 
Jo kūriniai puošia tokių muziejų kaip Modernaus meno muziejus Niujorke, Britų muziejus, Hamburgo dailės galerija (ir kt.) kolekcijas. Parodoje dailininko kūriniai, vaizduojantys „neparadinio" gyvenimo scenas, atkreipiantys dėmesį į tai, kas nuslepiama, neviešinama.
 
Dailininkas jaunystėje gyveno Vysbadene, nuo 1901 m. – Berlyne, kur pasivadino Gangolfo slapyvardžiu. Pragyvenimui užsidirbo parduodamas knygas. Savamokslį homoseksualios orientacijos skurstantį dailininką atrado mecenatas Gustavas Schiefleris (rėmęs tokius dailininkus kaip Ernstas Ludwigas Kirchneris, Emilis Nolde, Maxas Liebermannas, Edvardas Munchas ir kt.). Pirmojo pasaulinio karo metais savanoriškai tarnavo armijoje, Ihringene, Vismare (Vokietijoje) ir Makedonijoje. Gangolfas vėliau gyveno ir keliavo tarp Berlyno, Londono, Paryžiaus, 1931 m. suorganizuota jo paroda Londone, kur dailininko kūrinių įsigijo TATE muziejus. Vokietijoje į valdžią atėjus nacionalsocialistams buvo suimtas už pasipriešinimą Berlyno gatvėje, įkalintas Kolumbijos namų, o vėliau Estwergeno koncentracijos stovyklose. 1936 m. buvo nušautas šalia stovyklos esančiame miške.
 

 

smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti