0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

KELIAUJANČIOJE EKSPOZICIJOJE – HOLOKAUSTĄ IŠGYVENUSIŲ MOTERŲ IR MERGAIČIŲ PATIRTYS

 
Publikuota: 2022-04-21

 Vilniaus universiteto Komunikacijos fakultetas pristato keliaujančią ekspoziciją „Gydant sielos žaizdas“, kurioje atskleidžiamos jaunų merginų, mergaičių ir moterų trauminės patirtys ir dilemos, patirtos siekiant išgyventi žiauriomis II pasaulinio karo ir Holokausto sąlygomis. Parodos atidarymas vyks kovo 8 d., 16 val. Vilniaus universiteto bibliotekos Mokslinės komunikacijos ir informacijos centre.

Ekspozicijoje „Gydant sielos žaizdas“ pristatomi Holokaustą išgyvenusiųjų moterų, jų dukrų ir anūkių liudijimai, atskleidžiantys, jog itin žiauriomis sąlygomis patirti išgyvenimai ir paslaptyje laikomos patirtys yra opūs skauduliai, perduodami net keliose šeimos kartose. Liudijimai taip pat atskleidžia psichologines traumas, sukeliančias tapatybės lūžius bei moteriško solidarumo svarbą gyvybei pavojingų aplinkybių akivaizdoje. Atidarymo metu organizuojamoje diskusijoje „Trauminių patirčių įveika: ar šiandien kartojame istorines klaidas?“ pašnekovai aptars traumuojančių fizinių ir psichologinių patirčių įtaką net kelioms skirtingoms kartoms šeimoje, šių sudėtingų klausimų komunikacijos specifiką bei nuo karo bėgančių moterų patirtis šiandien.
 
„Karui pasibaigus, jis ir toliau tęsėsi tyrimo metu kalbintų moterų ir jų vaikų prisiminimuose tol, kol drąsa prabilti padėjo suprasti savo jausmus ir atsiverti pasauliui. Tikimės, jog mūsų ekspozicija paskatins lankytojų empatiją ir atvirumą, padės suprasti sudėtingas moterų dilemas, su kuriomis jos susiduria ir šiandien.“ – teigia projekto vadovė ir tyrėja dokt. Neringa Latvytė.
 
Keliaujanti paroda sukurta įgyvendinant tarptautinį projektą „Identity on the Line“, sujungiantį 6 kultūros ir istorijos muziejus bei universitetą iš 7 Europos šalių. Projekto tikslas yra ištirti ilgalaikes skirtingų migracijos procesų (savanoriškų ir priverstinių), kurie vyko Europoje per pastaruosius 100 metų, pasekmes. Parodą finansuoja Kūrybiškos Europos programa „Kultūra“, Vilniaus universiteto dalyvavimą projekte remia Lietuvos kultūros taryba.
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti