0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Savaitgalis Samuelio Bako muziejuje – paryžietiškas Arbit Blato pasaulis ir pokalbiai apie žydų moteris

 
Publikuota: 2022-02-18

Samuelio Bako muziejus šį savaitgalį kviečia į specialią „SU-MENĖK" programą: vasario 19 - 20 dienos renginių dėmesio centre – litvakų dailininko Neemijos Arbit Blato kūrinių paroda „Arbit Blatas: modernistas teatro aplinkoje". Lankytojai kviečiami į specialius tematinius turus, pokalbius apie Paryžiaus madą ir gyvenseną su prof. dr. Eugenijumi Skertonu bei poete Indre Valantinaite, o sekmadienį lankytojų lauks mažai pažįstamas tradicinis žydų gyvenimas ir edukacija apie žydų moteris.                   

Vasario 19 d. 13.30 val. kviečiame lankytojus jungtis į ,,SU-MENĖK" turą ,,Arbit Blatas – piligrimas Paryžiaus meno mokykloje " su parodos „Arbit Blatas: modernistas teatro aplinkoje" kuratore Ieva Šadzevičiene. Neemijos Arbit Blato santykis su L'École de Paris mokykla – nevienareikšmis. Apibūdinamas kaip paskutinysis jos atstovas, dailininkas tapo jos metraštininku, kūriniuose įamžinusiu didžiuosius modernizmo srovių pradininkus: Pierre'ą Bonnardą, Marcą Chagallą, Jacquesą Lipchitzą, Henri Matisse'ą, Pablo Picasso, Chaïmą Soutine'ą, Maurice'ą Utrillo ir kt. Mokydamasis iš geriausių modernizmo atstovų surado ir savitą kūrybos stilių, apjungiantį ekspresionizmo ir impresionismo elementus. Dailininkas Neemija Arbit Blatas gimė 1908 m. Kaune, mokėsi Berlyno dailės akademijoje, studijavo Paryžiuje įsikūrusiose meno mokyklose: Académie Lhote, Académie Julian ir kt. Antrojo pasaulinio karo metu persikėlė į Niujorką, kur susipažino ir su savo gyvenimo meile – žymia operos daininke Regina Resnik, įvedusią jį į teatro pasaulį. Pora mėgo keliauti po pasaulį, įsigijo namus Venecijoje. N. Arbit Blatas mirė 1999 m. Niujorke, palikęs gausų meninį palikimą.
 
Šeštadienį 15.30 val. pokalbių popietę apie Arbit Blatą pratęs gyvensenos, kultūros knygų autorius prof. dr. Eugenijus Skerstonas, 2018 metais gavęs Prancūzijos meno ir literatūros riterio ordiną bei poetė, žurnalistė, kultūros laidų autorė ir vedėja Indre Valantinaite. XIX a. viduryje pradėtos Paryžiaus architektūros transformacijos paskatino visiškai naujos gyvensenos raišką, kurios stiprus poveikis buvo jaučiamas iki pat Antrojo pasaulinio karo ir vėliau. Nevaržomai bohemos atstovų, dailininkų ir meno kūrėjų saviraiškai itin palanki sostinės atmosfera kaitino jų vaizduotę, sudarė visas būtinas prielaidas, visų pirma – dvasines, aktyviai veiklai, kuriai krypčių ir temų ieškota kartu su bendraminčiais. Kokį Paryžių matė N. Arbit Blatas?
 
Sekmadienį, 20 d. 12.00 val., kviečiame nepraleisti ir  muziejininkės - edukatorės Nataljos Cheifec edukacijos „Žydų moterys". Edukacinio susitikimo metu sužinosite apie tai, kaip žydų tautos pramotės, padėjo pamatus pagrindinėms ir svarbiausioms šios tautos savybėms. Natalja Cheifec papasakos, kodėl analizuojant pramočių bruožus ir savybes, galima sužinoti ir žydų moterų archetipą.
 
Muziejaus siūloma programa nemokama įsigijus lankytojo bilietą. Bilieto kaina suaugusiems – 2 Eur. Studentams, moksleiviams, senjorams, neįgaliesiems – nemokamai. Primename, vykdant Vyriausybės nutarimus, renginio metu muziejus lankytojams privaloma dėvėti ne žemesnio kaip FFP2 lygio respiratorius.
Renginio metu bus fotografuojama.
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti