0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

MĖNESIO EKSPONATAS

 
Publikuota: 2022-02-03

           KAUNIETIS IZRAELIS  ELJAŠEVAS (BAAL MACHŠOVES) – ŽYDŲ LITERATŪROS PROFESIONALIOSIOS KRITIKOS PRADININKAS 

Baal Machšoves (dr. I. Eljaševas), „Geklibene šriftn“ (Rinktiniai raštai), t. 2, jidiš k., Vilnius, Š. Šreberko leidykla, spaudė Boriso Kleckino spaustuvė, Vilnius, 1910, apsk. Nr. VŽM 720.
 
Šiais metais Kaunas tapo 2022-ųjų Eoropos kultūros sostine. Atsigręžiant į šio miesto įvairiais lakotarpiais gyvenusių ir kūrusių miestiečių indėlį į Lietuvos ir pasaulio kultūrą, prisiminkime garsųjį Kauno gydytoją, tapusį žydų literatūros profesionaliosios kritikos pradininku. 
 
 
Baal-Machšoves (tikrasis vardas – Izraelis Eljaševas) (1873-1924), 1909 m., apsk. Nr. VŽM 1080-5
 
Kaunietis Izraelis Eljaševas jaunystėje studijavo mediciną Heidelbergo ir Berlyno universitetuose, tapo neurologu. Gyvendamas užsienyje ir Lietuvoje jis plėtojo medicininę veiklą, tačiau būdamas itin įvairialypė asmenybė įsitraukė ir į kitos srities – žydų literatūros kritikos sferą ir tapo jos profesionalu. Pasirinkęs Baal Machšoves (Mąstytojas – hebr. k.) slapyvardį, Eljaševas publikavo jidiš literatūros kritikos darbus, studijas apie žydų literatus ir rusų klasikus, analizavo įvairių epochų reiškinius, turėjusius įtakos žydų literatūrai. Eljaševas akcentavo žydų literatūros vienybę, nepaisant jos kalbinio dvilypumo, įvedė Europos standartus ir normas interpretuodamas žydų literatūra. Yra išvertęs į jidiš kalbą Europos literatūros, taip pat I. Turgenevo, L. Tolstojaus kūrinių.
 
Muziejaus rinkiniuose saugomas vienas Baal Machšoves veikalų – “Geklibene šriftn” (“Rinktiniai raštai”), t. 2., jidiš k., publikuotas Vilniuje 1910. Šį tomą sudaro penkios dalys: kritikos straipsniai (apie A. Mapu, Ch. N. Bialiką ir kt.), pastabos apie kritiką, ironiški pasakojimai (gatvės pranašas ir kt.), nacionalinės žydų šventės (Šabas, Pesach, Roš ha-Šana), rubrika “Sunkiais laikais” (žydų emigracija ir kt.). Visi penki “Rinktinių raštų” tomai buvo išspausdinti 1910 –1915 metais.
 
XX a. ketvirtajame  dešimtmetyje tarpukario Lietuvoje Eljaševo sesuo Estera Eljaševaitė-Veisbartienė (1878–1941) tęsė brolio pradėtą žydų literatūros kritiko veiklą. Estera garsėjo kaip iškili žydų kultūrininkė, mokslininkė. Ji buvo literatūros kritikė, žurnalistė, rašytoja, vertėja ir mokytoja, Europos universitetuose studijavo filosofiją. Berno universitete apsigynė filosofijos mokslų daktarės disertaciją.
 

Muziejaus rinkiniuose saugomas 1931 metais Kaune “Spaudos fondo” išleistas žydų rinktinių apysakų, Ch. Lemcheno ir kt. verstų iš jidiš į lietuvių kalbą, tomas (apsk. Nr.VŽM 461), kurio įvadą apie žydų literatūrą parašė būtent Estera Eljaševaitė-Veisbartienė:

Parengė VGŽIM Rinkinių apskaitos, tyrinėjimo ir apsaugos skyriaus vedėja Ilona Murauskaitė© Iš VGŽIM rinkinių

 

 

 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti