0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

TEISUOLIŲ ALĖJA: Jonas Poniškaitis, Ona Poniškaitienė, Antanas Pranciškus Poniškaitis

 
Publikuota: 2022-01-18

 

JONAS PONIŠKAITIS
1891–1981
 
ONA PONIŠKAITIENĖ
1896–1978
 
ANTANAS PRANCIŠKUS PONIŠKAITIS
1928–2016
 
 
Mes neturėjome nei pinigų, nei vertingų daiktų, tačiau žmonės rizikuodami padėjo veltui. Lietuviai ūkininkai buvo drąsūs ir išradingi – mokėdavo įrengti slėptuves.
Izaokas Glikas
 
1942-ųjų žiemą Izaoką Gliką ir Malkę Glikienę priglaudė Jonas ir Ona Poniškaičiai, su septyniais savo vaikais gyvenę Žalvėderių kaime, Šakių rajone. Poniškaičiai ir Glikai prieš karą nebuvo pažįstami. Malką Glikienę su Izaoku pas Poniškaičius atvedė kaimynai Dubininkai. Nors turėjo savo pulką vaikų, Poniškaičiai negalėjo atsisakyti padėti į beviltišką padėtį patekusiems žmonėms. Pas Poniškaičius užeidavo ir kiti Glikų šeimos nariai. Kai kuris nors iš Poniškaičių pamatydavo ateinant svetimą žmogų, paslėpdavo Glikų vaikus kamaroje arba daržinėje. 1942-ųjų vasarą Onos Poniškaitienės broils kunigas Antanas Skeltys nusprendė padėti seseriai ir išsivežė mažąjį Izaoką į saleziečių vienuolyną Vytėnuose.
 
 
Iš: Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėja visą pasaulį.
Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus, 2018
 

 

 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti