0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

MĖNESIO EKSPONATAS

 
Publikuota: 2021-12-03

     

 Maksas Bandas. „Upės peizažas“. 1965. Kartonas, aliejus, 35 x 45 VŽM 7361

 

Samuelio Bako muziejuje (VGŽIM) atnaujintoje parodoje „Litvakai ir Lietuvos dailės mokykla“ eksponuojamas subtilus peizažas su vienu iš gražiausių Paryžiuje laikomu Aleksandro III tiltu per Senos upę.

Romantiško peizažo autorius Maksas Bandas (1900 m. Naumiestis – 1974 m. JAV) šį „Upės peizažą“ nutapė 1965 metais, gyvendamas Jungtinėse Amerikos Valstijose. Portreto ir peizažo meistras Maksas Bandas visą gyvenimą ypatingą dėmėsį skyrė Paryžiui, miestui, kuriame formavosi jo tapybinis braižas, kupinas subtilaus ir niūraus lyrizmo. Ekspresyviais potėpiais ir šaltu koloritu dailininkas įtaigiai kuria šaltas Senos bangas ir ryto rūką, kuriame skendi skulptūromis puoštos tilto kolonos, pakrantės medžiai ir pastato fasadas. Šiuo metu parodoje „Litvakai ir Lietuvos dailės mokykla“ eksponuojami dar du Makso Bando tapybos darbai: „Berniuko portretas“ (XX a. I p.) ir peizažas „Jeruzalė“ (XX a. I p.).
 
Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejuje saugomi 9 Makso Bando grafikos ir tapybos darbai. Jo kūrinių turi Nacionalinis M. K. Čiurlionio dailės muziejus, Lietuvos nacionalinis dailės muziejus, Berlyno žydų muziejus, Liuksemburgo muziejus Paryžiuje, Kalifornijos meno muziejus, JAV, Izraelio ir Lietuvos privatūs kolekcininkai.
 
VGŽIM Dailės rinkinių saugotoja-tyrinėtoja Irina Nikitina
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti