0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

PRANEŠIMAS SPAUDAI. ANGELIKOS SHER PARODOS ATIDARYMAS

 
Publikuota: 2021-11-15

IZRAELIO MENININKĖS ANGELIKOS SHER OBJEKTYVE "EGLĖ - ŽALČIŲ KARALIENĖ"

 
Nuo 2021 m. lapkričio 19 d. Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus Samuelio Bako muziejuje (Naugarduko g. 10.2, Vilnius) atidaroma vienos ryškiausių šiuo metu Izraelyje kuriančių menininkių Angelikos Sher personalinė paroda „Eglė žalčių karalienė”, kurioje eksponuojamo fotografijų ciklo ir videokūrinio pagrindine herojė – pripažinta Lietuvos kino ir teatro aktorė Eglė Mikulionytė.
 
„Eglė žalčių karalienė“ – viena žinomiausių ir tuo pačiu sunkiausiai interpretuojamų lietuvių liaudies pasakų. Šiame meniniame projekte dvi skirtingose šalyse gyvenančios, skirtingų tautybių moterys menininkės - fotografė ir aktorė - imasi nepaprastai drąsios misijos. Jos susitinka tam, kad skirtingomis asmeninio gyvenimo patirtimis perpasakotų, mitinės Eglės istoriją. Angelika Sher, supindama fotografijos ir scenos menus, atkreipia mūsų dėmesį į kainą, kurią moteris turi sumokėti, norėdama pašvęsti savo gyvenimą menui. Bet koks pašvęstas gyvenimas reikalauja aukos. 
 
Angelika Sher gimė ir užaugo Vilniuje, griuvus Sovietų Sąjungai ir atsivėrus sienoms, išvyko gyventi į Izraelį. Menininkė kuria didelio formato inscenizuotų fotografijų ciklus tableau vivant stiliumi, kuriuose kasdienybę pakeičia magiški ir iliuziniai siužetai. Paroda „Eglė žalčių karalienė”-  pirmasis autorės prisistatymas Lietuvoje. Menininkė, kurianti kelis dešimtmečius, yra surengusi personalines ir dalyvavusi grupinėse parodose Niujorko, Tel Avivo, Milano, Brescijos (Italija), Liublijanos, Haifos( ir kt.) muziejuose ir galerijose. A. Sher kūriniai eksponuoti eilėje tarptautinių bienalių Šanchajuje, Taipėjuje, Pekine, Sakhine (Izraelis), Maskvoje ir kt. 2009 m. buvo įvertinta III vieta Sony’s World Photo Awards konkurse, kurio prizininkų kūriniai buvo eksponuoti Londone, Niujorke, Toronte, Paryžiuje ir kituose pasaulio megapoliuose.
Lietuviškoji A. Sher patirtis ypatingai ryškiai atsiskleidžia parodoje „Eglė žalčių karalienė“. Tai savotiška duoklė vaikystės namams.  Fotografijų cikle Eglė Mikulionytė „įkurdinama“ savo tikruose namuose – bute, esančiame viename iš Vilniaus miegamųjų rajonų monolitinių namų, išlaikiusių sovietmečio dvasią. Šiame vieno kambario bute, asketiškoje ir skurdžioje aplinkoje, sukurdama didžiulį kontrastą, vilkėdama prašmatnų, senovinį kimono pozuoja E. Mikulionytė. Šiuo kimono aktorė buvo apdovanota už profesinius nuopelnus Japonijoje. Kurdamos tableau vivant A. Sher ir E. Mikulionytė įtraukia mus į keliabalsį pasakojimą, kupiną tragiškų lūžių, prieštaravimų ir neišvengiamybės. Iš skirtingų pasaulių ir laiko taškų ataidi ir susilieja pasakojimai apie beatodairišką meilę, verčiančią palikti gimtuosius namus, ir tuo pačiu ir jų ilgesį, apie užsispyrusias savosios laimės paieškas ir nuolankų skirtosios lemties priėmimą.
 
Fotografijose kuriamą siužetą išplečia video kūrinys, kuriame Eglė – nežinia, ar aktorė, ar Žalčių karalienė – atlieka liaudies dainą kojas įmerkusi į šaltibarščių dubenį. Ji jau nebe savo namuose, o kito daugiabučio laiptinėje. Ši sriuba – tarsi krauju nudažyta pieno puta, nešanti pabirusius žalius eglės spyglius. Tai aliuzija į tai, kas lieka po išdavystės ar po meilės akto, atveriančio vartus prie paslaptingų, mitinių moters gyvybės pradų. Video kūrinyje skambančioje dainoje kartojamas išdavystės motyvas, virstantis susitaikymu su asmenine lemtimi.
 
Paroda „Eglė žalčių karalienė“ Samuelio Bako muziejuje bus eksponuojama iki 2022 m. vasario 20 d.
 
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti