0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

TEISUOLIŲ ALĖJA: Mikalina, Jonas, Stasys, Antanas, Gabrielė, Juzė Lukaševičiai

 
Publikuota: 2021-10-12

MIKALINA LUKAŠEVIČIENĖ

1881–1974
 
JONAS LUKAŠEVIČIUS
1924–1993
 
STASYS LUKAŠEVIČIUS
1914–1997
 
ANTANAS LUKAŠEVIČIUS
1908–1978
 
GABRINĖ LUKAŠEVIČIŪTĖ-DAUGEVIČIENĖ
1912–1999
 
JUZĖ LUKAŠEVIČIŪTĖ-SEMAŠKIENĖ
1924–2001
 
Mums miške padėjo išsilaikyti mūsų gelbėtojai, to krašto žmonių palankumas, jų gerumas, rėmimas ir mokėjimaslaikyti paslaptį, nors tai, kaip teko įsitikinti, ne taip lengva.Sventijansko, Bugiedos, Macevičių ir Vainiūnų valstiečiainusipelnė didžiausios pagarbos. Jie man tada atrodė lyggraži sala siautėjančių ryklių vandenyne.
Mošė Kuklianskis
 
 
Kai pirma Kuklianskių miško žeminė tapo nesaugi, Daugevičių kaimynai broliai Jonas ir Stasys Lukaševičiai parinko vietą kitame miško bare, toliau nuo kaimų ir upės. Padedant Mošei Kuklianskiui, Jonas Lukaševičius įrengė gerai samanomis, kadagiais ir pušaitėmis užmaskuotą slėptuvę. Mošė Kuklianskis prisimena: „Mikalina Lukaševičienė įkurtuvių duobėje proga padovanojo mums nepaprastai originalią dovaną: pasakė, kad jų bulvių duobė mums visada atvira ir kad galime bet kada imti, kiek tik norėsime, bulvių. Mes, žinoma, nepiktnaudžiavome ir imdavome saikingai. Ir kai ten nueidavome, kas kartą rasdavome dar ir mėsos arba sūrio. Mikalina buvo protinga, gera, dosni moteris, ji suprato, kaip geriausiai mums padėti. Ir jos vaikai Jonas, Stasys, Gabrinė, Juzė ir Antanas buvo tokie pat, vienas už kitą geresni ir protingesni, labai sąžiningi, plačios širdies, mokėjo mylėti ir gerbti kitus ir patys buvo dori ir gerbiami. Be jų protingo pasiūlymo, paremto vietovės ir žmonių pažinimu, ir nuolatinės paramos mes tikriausiai būtume žuvę.“
 
 
Iš: Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėja visą pasaulį.
Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus, 2018
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti