0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Danutei Pomerancaitei – 80!

 
Publikuota: 2021-10-11
Muziejus sveikina smuikininkę, Bostono universiteto meno koledžo docentę Daną Pomerants-Mazurkevich su jubiliejine sukaktimi!
 
Danutė Pomerancaitė gimė 1941 m. spalio 11 d. Kauno gete, žinomo smuikininko, Lietuvos džiazo muzikos pradininko Danieliaus Pomeranco ir Rivos Pomerancienės šeimoje. Pusantrų metukų Danutę, bulvių maiše išneštą iš geto, kailių fabriko „Lapė“ direktorius Balys Simanavičius, pas kurį fabrike dirbo R. Pomerancienė, nuvežė žymių Kauno menininkų Elenos ir Kipro Petrauskų šeimai. Deja, karas išskyrė Petrauskų šeimą. Kipras Petrauskas liko Lietuvoje, o Elena su savo vaikais ir Danute traukėsi kartu su fronto linija ir atsidūrė Vokietijoje. Raginama vyro, 1948 m. Elena Petrauskienė su vyriausiąja dukra Aušra ir Danute sugrįžo į sovietų okupuotą Lietuvą ir netrukus Danutė susitiko su savo tikraisiais tėvais, išgyvenusiais per Holokaustą. Tad ji augo turėdama dvi šeimas.
 
 
 
Ankstyvoje vaikystėje Danutė pradėjo mokytis griežti smuiku pas talentingą smuikininką Aleksandrą Livontą, baigė jo klasę Valstybinėje vidurinėje meno mokykloje (dabar – Nacionalinė M. K. Čiurlionio menų mokykla). Studijavo Maskvos konservatorijoje pas garsųjį smuiko virtuozą, profesorių Davidą Oistrachą, kur susipažino su savo būsimu vyru, taip pat smuikininku Jurijumi Mazurkevichiumi, vėliau dėstė Kijevo konservatorijoje, tapo prestižinių tarptautinių konkursų laureate. 1975 m. su šeima emigravo į Kanadą, dėstė Vakarų Ontario universiteto Muzikos fakultete. Kaip solistė ir su Mazurkevich Duo ji surengė daugybę koncertų JAV, Kanadoje, Europoje, Australijoje, Pietų Amerikoje ir Tolimuosiuose Rytuose, dalyvavo įvairiuose festivaliuose, smuikininkų konkursų žiuri. Nuo 1985 metų Dana Mazurkevich dirba Bostono universiteto Menų koledže, kur yra labai mylima studentų. 2016 m. apie jos gyvenimą ir stebuklingo išgelbėjimo istoriją Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus sukūrė dokumentinį filmą „Seserys“ (režisierė Lilija Kopač), kuris parodytas daugelyje Lietuvos miestų, taip pat Bostone, Londone, Vašingtone, Tel Avive.
 
Ryšys su Lietuva Danai Pomerants-Mazurkevich yra labai svarbus. Iki koronaviruso pandemijos ji į gimtąją šalį atvykdavo kasmet, kartu su vyru vesdavo meistriškumo kursus jauniesiems smuikininkams įvairiuose Lietuvos miestuose, yra dalyvavusi Vilniuje rengiamo Tarptautinio Jaschos Heifetzo smuikininkų konkurso vertinimo komisijoje.
 
Muziejus linki Danai Pomerants-Mazurkevich nesenkančios kūrybinės energijos, stiprios sveikatos, ir tikisi kitais metais pasimatyti Vilniuje!

 

 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti