0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

 

MECENATAS DR. HUBERTAS PORTZAS DOVANOJO MUZIEJUI PIRMOJO PASAULINIO KARO METŲ KULTŪRINES VERTYBES

 
Publikuota: 2021-07-28
2021 m. gegužę Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejų pasiekė ilgamečio muziejaus rėmėjo Dr. Huberto Portzo dovana – autentiškos XX a. pr. vertybės: vokiečių dailininkų – Cornelios Gurlitt ir Karlo Schmollio von Eisenwertho kūriniai bei kaizerinės Vokietijos generolo feldmaršalo Hermanno von Eichhorno laiškas.
 
Dr. Hubertas Portzas, galerijos Kunsthaus Desiree savininkas Vokietijoje, dar 2014 m. Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejui dovanojo 16 ekspresionistės Cornelios Gurlitt (1890-1919) darbų, kurie buvo eksponuoti 2015 m. muziejaus Tolerancijos centre veikusioje parodoje “Cornelia Gurlitt: širdies kelionė. Vilnius vokiečių ekspresionistės akimis 1915-1917 m.”, kartu su muziejui priklausančia 10-osios Kaizerio armijos fotografų užfiksuotų autentiškų Vilniaus vaizdų kolekcija.
 
 
Veik prieš dešimtmetį Dr. Hubertas Portzas, ieškodamas medžiagos savo organizuojamai parodai apie vokiečių ekspresionistą Conradą Felixmullerį, tarp jo kūrinių surado ir jaunos moters portretą, įvardintą kaip „Gailestingoji sesuo Cornelia Gurlitt“. Sudomintas šio atradimo, galerininkas ėmėsi tolesnių tyrinėjimų, sukaupė nemažai istorinės informacijos apie dailininkę C. Gurlitt, ir tapo asmeniu, pelnytai ją sugrąžinusiu į vokiečių ekspresionistų gretas.
 
C. Gurlitt kūryba ir gyvenimas neatsiejami nuo bendro istorinio konteksto, I pasaulinio karo metais kartu su vokiečių armija į „Rytų fronto“ teritorijas, atvedusio ir eilę kitų talentingų menininkų ir rašytojų (tokių kaip Hermannas Struckas, Arnoldas Zweigas, Walter Buhe, Magnusas Zelleris, Karlas Schmidtas-Rottlufas ir kt.) Jie rengė parodas Vilniuje ir Kaune, rašė straipsnius į kaizerinės armijos leidinius. C. Gurlitt palaikė ryšius su šiais dailininkais, artimai bendravo su ekspresionistu Magnusu Zelleriu (1888-1972), tarnavusiu Kaune. Tris šio dailininko kūrinius („Kauno gatvė“, 1916-1918 m., „Žydų šeima“, 1916-1918 m., Elgetos“ 1918 m.) dr. Hubertas Portzas dovanojo muziejui dar 2016 m. rengiamai išvežtinei C. Gurlitt parodai „Cornelia Gurlitt: širdies kelionė. Vilniaus ir Kauno akcentai 1915-1917 m.” M. K. Čiurlionio dailės muziejuje. Ta pačia proga mecenatas muziejaus kolekcijas praturtino ir Pirmojo pasaulinio karo metais populiariomis „Vivat Vilnius“ (1915) ir Vivat Kaunas“ (1915) šilkinėmis juostomis, kurias kaizerinė armija platino, siekdama pažymėti užkariautus miestus, renkant iš Vokietijos gyventojų lėšas tolesnėms karinėms kompanijoms. Kaip ir atvaizdus iš Pirmojo pasaulinio karo laikų rankų darbo fotografijų albumo su Kauno ir kitų Lietuvos vietų fotografijomis.
 
Dėdamas tolesnes pastangas populiarinti C. Gurlitt kūrybą dr. Hubertas Portzas užmezgė ryšius su Berno meno muziejumi Šveicarijoje, perėmusiu dailininkės sūnėnui bendravardžiui Corneliui Gurlittui priklaususią meno kolekciją. Šio gražaus bendradarbiavimo dėka Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus Samuelio Bako muziejuje 2021 m. buvo atidaryta paroda “Kitokia Gurlitt”, kurioje eskponuojami net 34 meno kūriniai iš niekur nematytos C. Gurlitto kolekcijos, jos tėvo ir C. Gurlitt sūnėno Hildebrando slapstytos bute Miunchene nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Būtent šios parodos kontekste eksponuojami ir naujai dr. Huberto Portzo dovanoti kūriniai: Cornelios Gurlitt 1918 m. kurta litografija, kurią 1936 m. buvo įsigijusi vokiečių tapytoja Carla Pohle (1883-1962), Corneliaus Gurlitto pusseserė, Gittos Gurlitt draugė.  Karlo Schmollio von Eisenwertho 1918-1923 m. litografuotas piešinys „Lietuvė mergaitė“, ir 1916 m. sausį karo lauko paštu iš Lodzės išsiųstas kaizerinės Vokietijos generolo feldmaršalo Hermanno von Eichhorno laiškas, šlovinantis karinę kampaniją. Tokie įspūdingi eksponatai, kaip ir Vilniaus miesto namų darbų parodoje 1916 m. rodyti drožiniai, taipogi muziejaus kolekcijas papildę dr. Huberto Portzo dėka, suteikę platesnį kontekstą talentingos ekspresionistės C. Gurlitt kūriniams, padeda suprasti laikmečio kultūrinį ir istorinį lauką.
 
          
 
 
Dalindamiesi šia informacija taip pat nuoširdžiai dėkojame dr. H. Portzui talkininkaujančiai Catherine Hickley (knygų apie kontraversišką Gurlittų šeimos lobį autorei), kurios dėka jo vokiški tesktai yra išverčiami į anglų kalbą ir tampa prieinami platesniam skaitytojų ratui, kaip ir parodos katalogo „Kitokia Gurlitt“ kataloge išspausdintas dr. H. Portzo straipsnis „Ilgas kelias į istoriją“.
 
 „Kiekvienas iš mūsų turėtų justi, kad jam labai pasisekė, kad gyvena ir veikia tokiu metu, kaip šis. Toks laikotarpis būna tik kelis kartus per porą šimtų metų. Kaip niekada Vokietijai svarbus ir nuostabus laikas“. (Feldmaršalas generolas Hermannas von Eichhornas)
 
.            
 
 
 
 

 

smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti