0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Vilniaus Gaono paunksmėje. Pasakojimas apie grafą, virtusį medžiu

 
Publikuota: 2020-12-14

 Vilnius apipintas legendomis - viena jų išskirtinė ir neįprasta. Ji ne apie Vilniaus požemių Baziliską ir ne apie mylimos Barboros Radvilaitės dvasią karaliui Žygimantui Augustui iššaukusį burtininką Tvardovskį. Tai - įkvepiantis judaizmo įsitikinimų tvirtumo pergalę rodantis pasakojimas apie įtakingos Abiejų Tautų Respublikos šeimos palikuonį - legendoje jis vadinamas grafu Valentinu Potockiu, o po judaizmo priėmimo – Abraomu, Abraomo sūnumi, prozelitu teisuoliu - Ger cedek. Legendą pradėjo pasakoti Vilniaus žydai Vilniaus Gaono laikotarpio, XVIII a., viduryje, iš čia ji per žydų pirklius ir laiškus pasklido po pasaulį ir netukus jau buvo žinoma net ir Afrikos žemyne. XIX a. ją atgal į Vilnių, tik jau lenkiškai, sugrąžino Jozefas Kraszewskis. Yra tikinčių šia legenda, yra bandančių neigti įvykių tikrumą, pasakojimo siužetų išgliaudymas ir jų paaiškinimas iki šiandien provokuoja ne vieną mokslininką. Tad kas nutiko XVIII a. vidurio Vilniuje ir Amsterdame? Kaip grafo pelenai virto medžiu ir atsidūrė prie Vilniaus Gaono mauzoliejaus senosiose Šnipiškių žydų kapinėse? Kaip atrodo šiuolaikinės legendos interpretacijos, vėl grįžusios į madą?

Šiuos klausimus kelia ir savo atsakymus pateikia Vilniaus universiteto Istorijos fakulteto profesorė dr. Jurgita Verbickienė. Paskaitų ciklas rengiamas bendradarbiaujant su Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centru ir yra skirtas Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metams.
 
Prof. dr. Jurgitos Verbickienės paskaitą rasite Youtube platformoje Nacionalinės Bibliotekos paskyroje arba paspaudę šią aktyvią nuorodą.
 
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti