0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

PRANEŠIMAS SPAUDAI

 
Publikuota: 2020-11-17

Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus Tolerancijos centro salei suteiktas kompozitoriaus Anatolijaus Šenderovo vardas

 
  Šiais metais minint Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metus, taip pat žymaus kompozitoriaus, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato Anatolijaus Šenderovo (1945-2019) 75-ąsias gimimo metines, Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus, bendradarbiaudamas su kompozitoriaus dukra Janetta Senderovas Brandt, nutarė vieno iš muziejaus ekspozicinių padalinių – Tolerancijos centro – salei suteikti Anatolijaus Šenderovo vardą. 
  „Iš talentingų litvakų muzikų šeimos kilęs Anatolijus Šenderovas yra ne tik pasaulinės klasės kompozitorius, tačiau buvo ir labai tolerantiška, šviesi asmenybė, kuriai rūpėjo amžini žmogaus egzistencijai klausimai – šviesos ir tamsos pradų sankirta, kova tarp gėrio ir blogio. Didžiausią dėmesį jis skyrė emociniam-prasminiam muzikos turiniui, siekė, kad jo muzika būtų suprantama kiekvienam, matyt todėl A. Šenderovo kūryba Lietuvos vardą garsina įvairiose šalyse. “A. Šenderovas – vienintelis Lietuvos kompozitorius, savo kūryboje apjungęs ir archajiškus lietuviškos, ir diasporos žydų muzikos elementus, atsigrežęs į istorinę atmintį, į Lietuvos žydų muzikinę kultūrą, jos įvairius aspektus – kantorinį giedojimą, klezmerių muziką ir kitus. A. Šenderovo muzikoje itin svarbus teatriškumas, improvizacijos elementas. Anatolijaus Šenderovo vardo suteikimas muziejaus Tolerancijos centro – buvusio žydų teatro – salei, kurioje vyksta patys įvairiausi renginiai, sustiprina mūsų muziejų kaip šiuolaikinę Lietuvos kultūros įstaigą, skiriančią dėmesio ne vien praeičiai, tačiau puoselėjančiai ir dabarties Lietuvos žydų kultūrą bei meną”, teigia Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus direktorė dr. Kamilė Rupeikaitė. 
  Salės vardo lentelės atidengimo ceremonijoje (kuri dėl šalyje paskelbto karantino buvo uždara) dalyvavusi iš JAV atvykusi kompozitoriaus dukra Janetta Šenderovas Brandt pažymėjo:  “Mano tėvas buvo gilus humanistas; jo humanizmą atskleidžia sodrios kompozicijos, atspindinčios žydiškąsias šaknis, Europos klasikinės muzikos paveldą ir lietuviškas tradicijas. Jo muzika puikių atlikėjų dėka skamba visame pasaulyje, tačiau ji buvo sukurta Lietuvoje. Kaskart, kai jo muzika skambėdavo šioje ypatingoje salėje, jis jausdavosi kaip namuose. Šioje salėje ypatingai atgyja jo muzikos emocingumas ir energija. Nėra geresnio būdo jį įamžinti, nei suteikiant jo vardą vietai, kuriai jis jautėsi toks artimas”.
  Įvairių žanrų A. Šenderovo kūryba ne kartą buvo įvertinta reikšmingais tarptautiniais ir Lietuvos apdovanojimais, tarp jų – Lietuvos Didžiojo Kunigaikščio Gedimino ordinu (Riterio kryžiumi, 1996), ordinu „Už nuopelnus Lietuvai“ (Karininko kryžiumi, 2006), Europos kompozitoriaus premija (2002), Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos (WIPO, Šveicarija) apdovanojimu (2008) ir Lietuvos autorių teisės Agentūros LATGA-a Aukso žvaigžde (2010). 1997 m. už kūrinių triptiką bibline tematika A. Šenderovas apdovanotas Lietuvos Nacionaline kultūros ir meno premija, o 2015 metais jam suteiktas aukščiausias Lietuvos kultūros ministerijos apdovanojimas  – Aukso žvaigždė „Nešk savo šviesą ir tikėk“.
 
 
 
 
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti