0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

MĖNESIO EKSPONATAS

 
Publikuota: 2020-11-04
Grindų plytelės fragmentas
 
 
Apskaitos  nr. VŽM 9090/2
Dydis: 14,5 x 11,2 cm, storis – 1,4 cm.
XIX a. pab. – XX a. pr.

 

Grindų plytelės fragmentas rastas 2018 m. Vilniaus senojo miesto ir priemiesčių archeologinės vietovės (u.k. 25504) teritorijos, Upės g. P/PV dalyje, archeologinių žvalgomųjų tyrimų (vadovas K. Duderis) metu tarp G. Baravyko g. ir Baltojo tilto. Kartu su plytelės fragmentu rastas akmeninės plokštės fragmentas su įrašais jidiš rašmenimis. Pasak archeologo K. Duderio, šie radiniai į tyrimų vietą galėjo pakliūti iš greta stovėjusios per Antrąjį pasaulinį karą apgriautos Šnipiškių sinagogos. 1933 m. Šnipiškių priemiesčio plane matoma sinagogos vieta tarp centrinės universalinės parduotuvės ir buvusio viešbučio „Lietuva“. Statant centrinę universalinę parduotuvę, teritorijoje buvo vykdyti dideli žemės judinimo ir reljefo performavimo darbai, kurių metu sinagogos liekanos veikiausiai buvo nustumtos Neries pakrantės link.

 
Grindų plytelės vidinėje pusėje matomas įspaudas primena Dovydo žvaigždę. Archeologinių tyrimų metu plytelių su tokiu įspaudu rasta ir Treblinkos koncentracijos stovykloje, Lenkijoje, kuri veikė 1942-1943 m. Abiem atvejais pirminė archeologų išvada buvo tokia: įspaudas yra Dovydo žvaigždė.
 
1883 m. Jozefas ir Vladislovas Langės bei Janas Dzievulskis Opočne, Lenkijoje, įkūrė keramikos fabriką ir plytinę. Šio fabriko gamybinis ženklas, kuriuo žymėtos plytelės, buvo šešiakampė žvaigždė arba žvaigždė su abipus įspaustomis D bei L raidėmis.
 
Tad anksčiau minėtų archeologinių tyrimų metu rastos plytelės fragmento įspaudas yra Dziewulski i Lange fabriko gamybinis ženklas, o ne Dovydo žvaigždė.
 
 Parengė Asta Vasiliauskaitė
Rinkinių apskaitos, tyrinėjimo ir apsaugos skyriaus rinkinių saugotoja-tyrinėtoja
 
© Nuotraukos Karolio Duderio
© Iš Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus rinkinių
 
  
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti