0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

PARODOS ATIDARYMAS: B. SCHATZO DARBAI IŠ IZRAELIO SUGRĮŽO Į LIETUVĄ

 
Publikuota: 2020-10-29

     

Spalio mėnesį iš Scatzų namų [The Scatz House - aut. past.] Jeruzalėje Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejų pasiekė 26 išskirtiniai meno kūriniai, tokie kaip sunkiasvoris bareljefas „Avo devintoji“ (1915 m.) ir juvelyrinės atminimo plaketės bei medaliai. Vilniaus Gaonui ir Lietuvos žydų istorijos metams skirtą parodą Boris Schatz: „Izraelio meno tėvas“ iš Varmių koordinavo Tolerancijos centro bei Samuelio Bako padalinio vadovė Ieva Šadzevičienė, kuravo - Lietuvos kultūros tyrimų instituto direktoriaus pavaduotoja dr. Jolanta Širkaitė, taip pat parengusi ir parodos katologą - knygą. Paroda atidaryta 2020 m. spalio 21 d. Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus Tolerancijos centre.

Atidarymo renginyje dalyvavo Izraelio ambasadorius Lietuvoje Yossefas Levy, Vokietijos ambasadorius Lietuvoje Matthias Sonn, kultūrinių ir mokslinių institucijų darbuotojai bei muziejaus rėmėjai, kiti garbūs svečiai. Muziejaus direktorė dr. Kamilė Rupeikaitė padėkojo visiems susirinkusiems akcentuodama Lietuvos žydų indėlį į kultūrą: „Talentingi Lietuvos žydai, 19 amžiaus pabaigoje – 20-ojo pradžioje ir vėliau pasklidę po įvairiausias šalis, jose įsitvirtinę, ženkliai prisidėję prie jų meno, kultūros ir mokslo raidos, sujungia Lietuvą su pasauliu. Pastaraisiais metais vis daugiau šioje žemėje gimusių ir augusių talentų savo darbais sugrįžta į gimtinę.“

Izraelio ambasadorius Lietuvoje Yossefas Levy, parodos sveikinimo kalboje, atkreipė dėmesį į menininko biografijos transformacijas, nuo tikinčio žydo iki menininko, o vėliau ir sionistinių idėjų sekėjo. Ambasadorius pabrėžė, kad ir dabar mokytis B. Schatzo vardo mokykloje Izraelyje garbė ir prestižas. Nuotoliniu būdu renginyje dalyvavo ir Schatzų namų direktorius Jeruzalėje Benjamin Jimmy Lewenshohn, dėkodamas už suteiktą galimybę atnaujinti menininko ryšį su tėvynę, suteikiant galimybę Lietuvos gyventojams susipažinti su B. Schatzo kūryba.

Parodos kuratorė dr. Jolanta Širkaitė pasakojo kaip gimė idėja surengti parodą Lietuvoje, skirtą B. Schatzo kūrybos pristatymui tėvynėje, kaip ji užmezgė ryšį su Schatzų namais Jeruzalėje, įgalinusį tolesnį bendradarbiavimą. J. Širkaitė pabrėžė kokia spalvinga ir įvairialypė  XX amžiaus asmenybė buvo B. Schatz‘as, pristatydama svarbiausius biografijos akcentus, jo darbų vertę bei svarbiausius kūrybos bruožus.
 
Paroda Boris Schatz „Izraelio meno tėvas“ iš Varnių išskirtinė ne vien savo eksponatais, bet ir vizualiniais dizaino sprendimais prie kurių įgyvendinimo prisidėjo muziejaus dailininkė Aleksandra Jacovskytė ir dizaineris Robertas Petravičius.
 
Ekspoziciją bus galima apžiūrėti VGŽIM Tolerancijos centre iki 2020 m. vasario 21 dienos.
 
Nuotraukos Pauliaus Račiūno. 
 
 
 
 
 
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti