0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

PRANEŠIMAS SPAUDAI

 
Publikuota: 2020-10-14

 Ansamblio „Canto Fiorito“ koncertas, skirtas Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metams paminėti

 
         Tarptautinis senosios muzikos ansamblis „Canto Fiorito“ su brazilų kilmės meno vadovu Rodrigo Calveyra šį rudenį savo gerbėjams pristato ne vieną naują koncertinę programą. Spalio 23 d. penktadienį, 18 val. Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus Tolerancijos centre (Naugarduko 10/2, Vilnius) ansamblis atliks naują koncertinę programą „Salomone Rossi detto L’Ebreo: muzika Gonzagų dvare“, skirtą paminėti žydų kilmės italų kompozitoriaus Salomone Rossi (c. 1570–1630) jubiliejinius, 450-uosius gimimo metus ir Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metus. Koncertu pradedamas Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus įgyvendinamas plačiajai visuomenei skirtas dviejų koncertų ir paskaitų projektas, kuriuo siekiama atkreipti dėmesį į reikšmingus nematerialius europietiškosios žydų kultūros reiškinius. Ciklo renginiai įvairiapusiškai atskleis Rossi kūrybą, jo žydišką ir itališką tapatybę. Italijoje gyvenęs ir vėlyvojo renesanso/ankstyvojo baroko sandūroje kūręs žydų kilmės smuikininkas ir kompozitorius Rossi Lietuvoje iki šiol nebuvo išsamiau pristatytas, tad jubiliejiniai metai yra puiki proga Vilniaus miesto klausytojams ir svečiams susipažinti su šiuo kūrėju, palikusiu ryškų pėdsaką muzikos istorijoje.
 
       Rossi dirbo Mantujoje garsios Gonzagų giminės dvaro koncertmeisteriu greta didžiojo italų baroko kompozitoriaus Claudio Monteverdi, tuo metu šiame dvare ėjusio kapelmeisterio pareigas. Savo pasiekimais Rossi buvo lyginamas su Monteverdi. Muzikiniai jų santykiai buvo gana artimi – žinoma, kad jie ne tik koncertavo, bet ir kūrė kartu. Monteverdi nerašė instrumentinės muzikos, išskyrus didelės apimties vokaliniams kūriniams. Manoma, kad Rossi kūrė simfonijas ar sonatas kaip instrumentinės muzikos intarpus Monteverdi operoms ar įžangas vokaliniams kūriniams. Jis vertinamas kaip ryžtingas novatorius instrumentinės muzikos srityje – buvo vienas pirmųjų kompozitorių, pritaikiusių monodinės dainos principus instrumentinei kūrybai. Jo madrigalų kolekcijos taip pat prisidėjo prie šio žanro evoliucijos baroko stiliaus link. „Canto Fiorito“ programą „Salomone Rossi detto L’Ebreo” ansamblio meno vadovas sudarė atkurdamas dviejų kompozitorių bendradarbiavimo praktiką. Pristatant Mantujoje sukurtus Monteverdi madrigalus ir Rossi vokalines bei instrumentines kompozicijas, koncerte siekiama atskleisti šio hebrajų kilmės kompozitoriaus muzikos svarbą ir indėlį į XVII a. pradžios Vakarų muzikos istoriją.
 
       Prieš koncertą Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus direktorė, muzikologė dr. Kamilė Rupeikaitė glaustai pristatys S. Rossi kūrybą, aptardama kompozitoriaus itališkosios ir žydiškosios tapatybės aspektus.
 
 
Projekto organizatoriai: Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus
Projekto rėmėjas: Lietuvos kultūros taryba
Įėjimas su muziejaus bilietu: kaina suaugusiems – 4 Eur, moksleiviams, studentams, senjorams – 2 Eur. Bilietus galima iš anksto įsigyti Tolerancijos centro kasoje, taip pat koncerto dieną.
Į renginį prašome registruotis paspaudus šią nuorodą arba renginio metu. 
www.jmuseum.lt
Daugiau informacijos: komunikacija@jmuseum.lt
 
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti