0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Teisuolių alėja: kun. Juozas Stakauskas, Vladas Žemaitis ir Marija Mikulska

 
Publikuota: 2020-06-17
Teisuolių alėja: kun. Juozas Stakauskas, Vladas Žemaitis ir Marija Mikulska
 
Kartą mačiau, kaip vienas po kito ėjo būriai žmonių su geltonais lopais ant nugaros. Vyrai, moterys, vaikai. Kaip šešėliai, vos juda, išblyškę, išvargę. Eina ir čia pat, jėgų netekę, krinta.
 
Kodėl aš nieko nedarau, tai matydamas?
Kodėl aš jiems nepadedu? – nedavė
nuo tol ramybės mintis. –
Nors vieną vienintelį žmogų
turiu nuo mirties išgelbėti!
 
Juozas Stakauskas
 
JUOZAS STAKAUSKAS
1900–1972
 
 
 
 
 
MARIJA MIKULSKA
1903–1994
 
 
 
VLADAS ŽEMAITIS
1900–1980
 
Kunigas Juozas Stakauskas, Vilniaus valstybinio archyvo direktorius, mokytojas Vladas Žemaitis ir vienuolė Marija Mikulska (sesuo Benedikta) buvusiame benediktinių vienuolyne Vilniuje, Šv. Ignoto g. 5, įrengė slėptuvę ir nuo mirties išgelbėjo 12 Vilniaus geto žydų. Nacių okupacijos metais šiame archyve buvo kaupiamos pagrobtos knygos ir įvairūs dokumentai. Ilgainiui prireikė naujų patalpų. Kai okupacinė valdžia liepė jas rasti, J. Stakauskas nusprendė, kad buvęs vienuolynas – tinkamiausia vieta ne tik knygoms, bet ir slėpti pasmerktus mirti žmones. Suprasdamas, kad vienas nepajėgs įgyvendinti plano, J. Stakauskas į pagalbą pasikvietė kraštietį Vladą Žemaitį ir neapsiriko. „Man jis buvo lyg lazda neregiui“, – vėliau prisiminė J. Stakauskas. Jie įrengė ir gerai knygomis užmaskavo nedidelę patalpą, kurioje likvidavus Vilniaus getą iki nacių pasitraukimo buvo slepiami žydai. Ir gelbėtojams, ir slepiamiems žydams nuolat grėsė mirtinas pavojus, nes virš kambario, kuriame buvo slėptuvė, dirbo hitlerininkai. Slėptuvėje nuolat tvyrojo įtampa, buvo kalbama tik pašnibždomis. Kartą iš Rygos atvyko archyvų viršininkas. Viską apžiūrėjęs, jis sustojo prie dirbtinės pertvaros, už kurios slėpėsi žydai, ir paklausė: „Ar čia jau viskas?“ Stakauskas atsakė, kad tolimesnės patalpos priklauso bažnyčiai. Juozo Stakausko, Marijos Mikulskos ir Vlado Žemaičio pastangomis šioje slėptuvėje išvadavimo sulaukė Aleksandras Libo, Vera Libo, Liuba Libo, Jakovas Jaffe, Sofija Jaffe, Monika Jaffe, Ester Jaffe-Kantorovič, Grigorijus Jaszunskis, Irena Jaszunska, Samuelis Bakas, Mita Bak (Markovska), Miriam Rolnikaitė-Lisauskienė.
 
 
Iš kairės: Jakovas ir Sofija Jaffe su dukra, Vera Libo su žentu ir dukra. 1958
 
 
 
Samuelis Bakas perkeltųjų asmenų stovykloje. Landsbergas prie Lecho, 1946
 
 
 
Archyvo Šv. Ignoto gatvėje patalpos, kuriose buvo žydų slėptuvė
 
 
 
2000 m. rugsėjo 22 d. prie buvusio benediktinių vienuolyno Vilniuje, Šv. Ignoto g. 5, atidengta memorialinė lenta Pasaulio Tautų Teisuoliams Juozui Stakauskui, Marijai Mikulskai ir Vladui Žemaičiui. Atidengimo ceremonijos dalyviai, iš kairės: vyskupas Jonas Boruta, Lenkijos Respublikos ambasadorė Lietuvoje Eufemia Teichmann, LR Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis, slėptuvėje išsigelbėjusi Miriam Rolnikaitė-Lisauskienė, memorialinės lentos įrengimo iniciatorius ir knygos „Slėptuvės aristokratai“ autorius Rimantas Stankevičius, Juozo Stakausko sūnėnas Benediktas Stakauskas, Vytautas Vitkauskas, aktorė Nijolė Gelžinytė.
 
Iš: Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėja visą pasaulį. Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus, 2018.
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti