0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Teisuolių alėja: Juozas Rutkauskas

 
Publikuota: 2020-05-12

 

 

JUOZAS RUTKAUSKAS

1904–1944
 
Juozas Rutkauskas daugybei žydų parūpino krikščionių
dokumentus, išgelbėjo daugiau kaip 100 žydų...
Ona Šimaitė
 
Juozas Rutkauskas karo metais dirbo Vilniaus rajono Rudaminos pasų skyriuje. Jis parūpino dokumentus daugybei Vilniaus geto kalinių. Su savo dukters Margaritos Rutkauskaitės gimimo liudijimu jis išrūpino pasą prieškario pažįstamai Žanai Ran, ji išvyko iš okupuotos Lietuvos ir dirbo Rosenbergo štabo Minsko filiale vertėja. Artėjant frontui Žanai Ran pavyko užmegzti ryšius su baltarusių partizanais ir pabėgti. Dauguma žmonių, kuriems Juozas Rutkauskas parūpino pasus, kaip Rytų šalių darbininkai išvyko į Vokietiją ir išliko gyvi.
 
Prisiminimų knygoje „Neįtikėtina tiesa“ Žana Ran pasakoja apie Juozo Rutkausko veiklą organizuojant padirbtų dokumentų perdavimą Vilniaus geto kaliniams. Po Vilniaus geto likvidacijos nebuvo dienos, kad Juozo Rutkausko namuose nesislapstytų žydai. Deja, Juozas Rutkauskas neišvengė daugumos Lietuvos žydų likimo – 1944 metais gestapas Juozą Rutkauską areštavo ir nužudė. Iškilaus Vilniaus geto žydų gelbėtojo Juozo Rutkausko atminimas įamžintas jo vardu pavadinus Vilniuje gatvę.
 
 
J. Rutkausko išgelbėta Žana Ran (dešinėje) su tėvais ir broliu. Jonava, 1937.
 
Iš: Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėja visą pasaulį. Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus, 2018.
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti