0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Atidaryta paroda „Brazilijos modernistas iš Vilniaus: Lasario Segallo sugrįžimas“

 
Publikuota: 2019-11-28

Lapkričio 28 d. vilniečiams ir miesto svečiams duris atvėrė paroda „Brazilijos modernistas iš Vilniaus: Lasario Segallo sugrįžimas“ , kurioje galite išvysti net 57 Brazilijos modernisto litvako Lasario Segallo (1889-1957) kūrinius, atskraidintus iš San Paule veikiančio jo muziejaus.

Siekiant atskleisti Segallo indėlį į modernaus meno istoriją, jo tapatybės daugialypumą, kūrybos temų ir braižo įvairovę, parodoje „Brazilijos modernistas iš Vilniaus: Lasario Segallo sugrįžimas“ eksponuojami dailininko tapybos, akvarelės, grafikos kūriniai ir skulptūros. Simboliškai sugrąžinant Segallo kūrinius į gimtinę bus minimos ir 130-osios dailininko gimimo metinės.

Parodos atidaryme dalyvavo L. Segallo anūkai Sergio de Toledo Segall ir Berta Segall McDonell. Sergio de Toledo Segall renginio metu džiaugėsi, jog jo senelio darbai sėkmingai atvyko į Lietuvą ir jungia dvi šalis, dvi kultūras, kurios svarbios tiek dailininkui, tiek visai jo giminei. Parodos atidaryme taip pat dalyvavo prof. dr. Celso Lafer, buvęs Brazilijos užsienio reikalų ministras ir San Paulo valstijos vyriausybės tarptautinių ryšių sekretoriato valdančiosios Tarybos prezidentas, Giancarlo Hannud, Lasario Segallo muziejaus San Paule direktorius ir Laura Tupe, Lietuvos Respublikos generalinė konsulė San Paule. Vakaro metu sveikinimo žodį tarė ir Lietuvos Respublikos kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas. Vakaro metu susirinkusiems svečiams akordeonu griežė Gytis Kaušius iš Lietuvos muzikos ir teatro akademijos.

Toros perrašinėtojo sūnus, menininko kelią pradėjęs M. Antokolskio pramoninėje dailės mokykloje, vėliau tęsė mokslus ir kūrė Vokietijoje bei Prancūzijoje. Pirmąją personalinę parodą Gurlittų galerijoje Segallas suorganizavo vos atvykęs į Dresdeną, 1910 metais. Nuo 1923 m. gyvenęs Brazilijoje, kūrė įkvėptas egzotiškų šios šalies vaizdų ir įspūdingos gamtos, tačiau liko ištikimas ir litvakiškosios melancholijos persmelktoms šeimos, religingumo temoms. Po kelių dešimtmečių modernistas Lasaris Segallas jau reprezentavo Braziliją San Paulo meno bienalėje.
 
Paroda „Brazilijos modernistas iš Vilniaus: Lasario Segallo sugrįžimas“ nutiesia tiltus tarp dviejų valstybių, esančių skirtinguose žemynuose, tačiau besidalinančių bendra istorija. Šia paroda Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus pradeda minėti 2020-uosius – Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metus.  
 
Paroda atidaroma bendradarbiaujant su Lasario Segallo muziejumi ir Lietuvos Respublikos generaliniu konsulatu San Paule.
 

Paroda veiks iki 2020 m. kovo 1 d.

Pauliaus Račiūno nuotraukos.

 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti