0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Pranešimas spaudai

 
Publikuota: 2019-10-30

 Brazilijos modernisto Lasario Segallo sugrįžimas į gimtąjį Vilnių

 
Po mėnesio, lapkričio 28 d. Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10/2) bus atidaryta paroda „Brazilijos modernistas iš Vilniaus: Lasario Segallo sugrįžimas“. Vilniečiai ir miesto svečiai turės išskirtinę galimybę pamatyti net 57 vieno žymiausių Brazilijos modernistų – Lasario Segallo (1889-1957) kūrinius, atskraidintus iš San Paule veikiančio jo muziejaus.
 
Paroda, skirta 130-osioms dailininko gimimo metinėms ir 30-osioms Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus atkūrimo metinėms, atidaroma 2020-ųjų, paskelbtų Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metais, išvakarėse.
 
Lasaris Segallas, Toros perrašinėtojo sūnus iš Vilniaus, Brazilijos ekspresionizmo pradininkas, menininko kelią pradėjo M. Antokolskio pramoninėje dailės mokykloje, studijavo Berlyno Taikomosios dailės mokykloje, Aukščiausioje imperatoriškoje dailės akademijoje, Dresdeno dailės akademijoje, buvo ir vokiečių ekspresionizmo grupės Die Brücke (Tiltas) nariu. 1923 m. persikėlė gyventi į San Paulą, kur jo atvykimą garsus menotyrininkas ir visuomeninkas Marijus de Andrade (Mario Raul de Morais Andrade) įvertino kaip Brazilijos avangardinio meno pergalę. Būtent L. Segallui 1955 metais San Paulo meno bienalėje buvo suteikta garbė reprezentuoti Braziliją pagrindinėje paviljono salėje.
 
Pasak Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus direktorės dr. Kamilės Rupeikaitės, „surengti didelę Lasario Segallo darbų parodą, bendradarbiaujant su Brazilija, svajojome ne vienerius metus. 2018 metais turėjau galimybę apsilankyti San Paule ir užmegzti kontaktą su tuomet neseniai paskirtu nauju Lasario Segallo muziejaus direktoriumi Giancarlo Hannudu. Jo išreikštas nuoširdus noras bendradarbiauti paskatino pradėti praktinius tokios parodos organizavimo žingsnius, kad galėtume šiuo bendradarbiavimu paminėti 130-ąsias Segallo gimimo metines. Šio tikslo įgyvendinimas, kuriam reikalingos didžiulės lėšos, nebūtų įmanomas be visapusiško palaikymo ir dosnios tiek valstybinės, tiek privačios paramos Lietuvoje ir Brazilijoje.
Tikimės, kad Segallo darbai sėkmingai pasieks Vilnių, ir mūsų muziejaus lankytojai tris mėnesius turės unikalią progą atrasti šį pasaulinio lygio menininką, kuris dėl sudėtingų XX a. istorinių ir politinių peripetijų Lietuvoje yra vis dar mažai žinomas. Lietuvos ir Brazilijos bendradarbiavimas atvežant Segallo darbus į jo gimtąjį miestą yra istorinis. Labai džiaugiamės, kad į parodos atidarymą ketina atvykti Segallo vaikaičiai, kiti artimieji, kurie, viliamės, atras ir savo ryšį su Lietuva“.
 
Siekiant atskleisti L. Segallo indėlį į modernaus meno istoriją, jo tapatybės daugialypumą, kūrybos temų ir braižo įvairovę, parodoje „Brazilijos modernistas iš Vilniaus: Lasario Segallo sugrįžimas“ bus eksponuojami dailininko tapybos, akvarelės, grafikos kūriniai ir skulptūros. Meno kūrinių parodą papildys fotografijos ir dokumentai, suteikiantys informacijos apie menininko gyvenimą ir klajones po pasaulį. Tokio masto Lasario Segallo darbų paroda jo gimtajame Vilniuje ir apskritai Lietuvoje rengiama pirmą kartą.
 
Parodos kuratorės: dr. Kamilė Rupeikaitė, Ieva Šadzevičienė
 
Daugiau informacijos:
Ieva Šadzevičienė
Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centro vadovė
Tel. 8 612 60 339
el. p. ieva.sadzeviciene@jmuseum.lt
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti