0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Negirdėtos slėptuvių istorijos: Šv. Ignoto gatvė

 
Publikuota: 2019-10-10
Renginio data: 2019 10 17 Visi renginiai

Spalio 17 d. 16 val. kviečiame į Tolerancijos Centre (Naugarduko g. 10/2, Vilnius) vyksiančią paskaitą apie slėptuvėse Antrojo pasaulinio karo metais išgyvenusių žydų istorijas.

Tokios slėptuvės buvo įrengiamos pačiose netikėčiausiose vietose – kanalizacijos vamzdžiuose, krosnyse, spintose, dvigubose sienose. Daugeliui žydų dažniausiai tai buvo vienintelis būdas išsaugoti gyvybę.

Renginio metu Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Žydų gelbėtojų atminimo įamžinimo skyriaus vedėja Danutė Selčinskaja jau daugelį metų renkanti informaciją apie Pasaulio Tautų Teisuolius ir jų išgelbėtus žmones pasakos apie Vilniaus gete ir kitose Lietuvos vietose buvusias gelbėjimo istorijas.

Žydų kultūros ir informacijos centro vadybininkė ir Vilniaus miesto gidė Rima Kazlauskaitė pasitelkdama Šv. Ignoto gatvėje buvusios Benediktinių vienuolyno slėptuvės pavyzdį, papasakos kaip buvo įrengiamos slėptuvės ir kokių taisyklių buvo laikomasi norint išgyventi. Buvusio vienuolyno patalpose (Šv. Ignoto g. 5), kur Antrojo pasaulinio karo metais naciai įsteigė Vilniaus archyvą, kunigas Juozas Stakauskas, vienuolė Marija Mikulska ir mokytojas Vladas Žemaitis už knygų ir rankraščių sienos net dešimt mėnesių slėpė dvylika žmonių. Tarp jų buvo ir litvakų dailininkas Samuelis Bakas.

Renginio pabaigoje S. Bakas pasidalins savo išgelbėjimo istorija – pasveikins susirinkusius iš Bostono (JAV) tiesioginio tele-tilto metu.

Renginys vyks lietuvių k., pokalbis su Samueliu Baku anglų k. (su vertimu į lietuvių k.).
Renginys nemokamas, jo metu bus fotografuojama.

 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti