0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

IWO fonde Buenos Airėse atidaryta VVGŽM paroda „Akimirkos. Iš Lietuvos žydų istorijos“

 
Publikuota: 2019-07-16

Liepos 15 d. IWO fonde Buenos Airėse buvo atidaryta Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus parengta kilnojamoji paroda „Akimirkos. Iš Lietuvos žydų istorijos“. Paroda portugalų ir anglų kalbomis, bendradarbiaujant su Lietuvos generaliniu konsulatu San Paule, Brazilijoje, jau rodyta trijose San Paulo erdvėse, o bendradarbiaujant su IWO fondu, ispanų ir anglų kalbomis parengta paroda pradeda savo kelionę Argentinoje.

IWO fondo renginių salė buvo perpildyta svečių – susirinko ir žydų, ir Argentinos lietuvių bendruomenių nariai ne tik iš Buenos Airių, bet ir Berisso bei La Platos miestų, Buenos Airių žydų muziejaus bei Holokausto muziejaus kuratoriai. Parodos atidarymą pradėjo IWO fondo direktorius, jidiš profesorius Abrahamas Lichtenbaumas, pabrėžęs užmegzto bendradarbiavimo tarp Buenos Airių IWO ir Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus svarbą, ir trumpai pristatęs Vilniaus išskirtinumą žydų kultūros aspektu. VVGŽM direktorė Dr. Kamilė Rupeikaitė, pristatydama parodą ir kuriamą naują muziejaus padalinį – Lietuvos žydų kultūros ir tapatybės muziejų –, pasidalino keliomis su projekto herojais susijusiomis istorijomis, išryškinančiomis bendradarbiavimo svarbą ir padėjusiomis užmegzti šiltą ryšį su susirinkusiais svečiais. Ne viena istorija įgijo tąsą ir paties renginio metu: buvęs Lietuvos garbės konsulas Argentinoje Algimantas Rastauskas parodoje pamatė savo dėdės, garsaus Vabalninko fotografo Juozo Daubaro darytą fotografiją, ir papasakojo, kad pats yra kilęs iš Vabalniniko. Gabriela Kogan, Argentinos Kultūros ministerijos patarėja, kurios seneliai – rašytojas Tsalel Blits ir mokytoja Leike Gilinska buvo litvakai – vienoje iš parodos tarpukario fotografijų atpažino savo giminaitį, to meto J. Epšteino žydų gimnazijos Viniuje moksleivį. 
IWO fondas ketina parodą pristatyti ir Berisso bei La Platos miestuose.
K. Rupeikaitė kartu su IWO archyvo vadove Silvia Hansman ir Gabriela Kogan, padovanojusia savo senelių archyvą IWO, aptarė bendros parodos parengimo 2022 metais galimybes. 
VVGŽM dėkoja Kultūros tarybai, parėmusiai parodos ir kuriamo Lietuvos žydų kultūros ir tapatybės muziejaus pristatymą Buenos Airėse bei Lietuvos Respublikos ambasadai Ispanijos Karalystėje, taip pat prisidėjusiai prie parodos atidarymo IWO.
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti