0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Lietuva litvakų kūryboje

 

Dėl išsamesnės parodos informacijos maloniai prašome kreiptis:

Muziejininkė Aušra Rožankevičiūtė, Tel.: 8 616 57 890, El. paštas: aura.rozankeviciute@jmuseum.lt

Bėgant šimtmečiams, Lietuvos žydų bendruomenė įgijo su Lietuva glaudžiai susijusią litvakišką tapatybę. Žydų menininkams Lietuva tapo ištisu pasauliu – motina, namais, išminties rankraščiu, talismanu, paguoda, suskilusia žeme, tragiškų netekčių vieta... Lietuvą jie apgaubė meilės, ilgesio ir poetiškos melancholijos atmosfera.
 
KILNOJAMOSIOS PARODOS TURINYS

 
Paroda akcentuoja tuos svarbiausius litvakų kūrybos aspektus, kurie atskleidžia populiariausius Lietuvos vaizdinius tapyboje, grafikoje, poezijoje, romanuose, dainose, muzikoje, kine, teatre. Vieniems menininkams rūpėjo romantizuoto istorinio Vilniaus vaizdai, kitiems – gimtasis šetlas ar tradicinis Lietuvos peizažas, tretiems – vargani darbininkų kvartalai ir miestų griuvėsiai. Poezijos mėgėjus paroda pradžiugins iš jidiš kalbos verstais eilėraščiai apie Vilnių ir Lietuvą, tarp jų ir unikaliu kūriniu – garsaus dailininko Marko Šagalo eilėraščiu apie Vilniaus Didžiąją sinagogą. Istorijos, muzikos, dailės, kino ir teatro gerbėjai parodoje atras ne vieną įdomų faktą. Parodą sudaro 15 stendų lietuvių kalba ir 15 stendų anglų kalba.
 
 
Parodą lydi audio gidas lietuvių kalba. Įtaigūs Audriaus Čaikausko, Regina Jokubauskaitės ir Virgilijaus Kubiliaus balsai kviečia lankytojus pasinerti į Lietuvos žydų istorijos fragmentus, pasiklausyti iš jidiš kalbos į lietuvių kalbą išverstų eilėraščių.
 
Parodą lydi du filmai:
1) 1924 m. Lenkijos kino kompanijos sukurtas nebilus filmas Vilniaus legenda, kuris buvo įgarsintas1933 m., o siužeto pasakotoju tapo vilnietis Jozefas Bulovas, tuo metu jau sėkmingai dirbęs aktoriumi Niujorke.
2) 1964 m. Lietuvos kino studijoje režisieriaus Raimundo Vabalo sukurtas pirmasis spalvotas lietuviškas vaidybinis filmas-pamfletas Marš, marš, tra-ta-ta!, kurio politinė satyra liko to meto žiūrovų nesuprasta ir neįvertinta.
 
Parodą papildo gausiai iliustruotas 184 puslapių katalogas, 2018 m. laimėjęs gražiausios mokslinės knygos apdovanojimą Lietuvoje.
 
Parodos kuratorė: dr. Vilma Gradinskaitė
 
PARODOS TECHNINIAI DUOMENYS

 
Parodą sudaro 15 stendų lietuvių kalba ir 15 stendų anglų kalba.
Stendų dydis 170x100 cm.
Stendai gali būti arba pastatomi, arba pakabinami.
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti