0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

KULTŪROS PASO EDUKACIJOS NUO LIEPOS 1 D.

 
Publikuota: 2021-06-30

Kviečiame į gyvas ir į nuotolines Kultūros paso veiklas. Siūlome rinktis šiuos užsiėmimus:

Prisiminimų miestas - užsiėmimą veda muziejininkė - edukatorė Jurgita Jackevičiūtė, Samuelio Bako muziejuje, Naugarduko g. 10.
Užsiėmimo dalyviai bus supažindinti su Samuelio Bako kūryba, tokiu būdu sužinodami apie litvakų kultūrinį paveldą bei Vilnių nacių okupacijos metu, gyvenimą Vilniaus gete. Susipažinę su dailininko biografija, atpažinę dailininko vaikystės miestą - Vilnių, lankytojai diskutuos menininko kūrybos tema, o aptarę dailės raišką kaip būdą įamžinti tai, kas svarbu, dalyviai bus kviečiami sukurti savo kūrybos darbelį. Užsiėmime dalyviai galės įamžinti savo gimtojo miesto brangias vietas. Sudėlioję darbelių detales į bendrą darinį dalyviai bus kviečiami papasakoti apie gimtąjį miestą, jo svarbą jų gyvenime, ir reikšmę Lietuvos istorijoje.
 
Mokausi užrašyti savo vardą hebrajiškai - užsiėmimą veda muziejininkė - edukatorė Natalja Cheifec, Samuelio Bako muziejuje, Naugarduko g. 10.
Edukacinis užsiėmimas ,,Mokausi užrašyti savo vardą hebrajiškai” - tai smagus ir įdomus būdas susipažinti su žydų kultūra ir sužinoti vieną seniausių pasaulyje hebrajų kalbą, šiuo metu esančia oficialia Izraelio kalba. Bus papasakota, kuo skiriasi jidiš ir hebrajų kalbos, ir kodėl žydai Europoje dažniausiai mokėjo abi. Užsiėmimų metu dalyviai bus supažindinti su hebrajų abėcėle ir jos skirtumais su lietuvių kalba, paaiškinti kodėl yra rašoma iš dešinės į kairę, kas vyksta su balsiais ir kokios yra kai kurių raidžių reikšmės. Antrojoje užsiėmimo dalyje dalyviai galės užsirašyti savo vardą hebrajiškai, surasti hebrajiškas raides ir jų reikšmes Samuelio Bako paveiksluose, atpažinti jas ir kituose  muziejaus eksponatuose. Edukacinis užsiėmimas supažindins su Lietuvos ir pasaulio kultūrine įvairove, paskatins kritiškai samprotauti apie lietuvių ir žydų tautas, kels susidomėjimą kitomis kultūromis, egzistuojančiomis Lietuvoje.
 

 Ant istoriko darbo stalo - Kauno geto fotografijos - užsiėmimą veda muziejininkė - ekskursijų vadovė Šarūnė Sederevičiūtė, Holokausto ekspozicijoje, Pamėnkalnio g. 12.

Edukacinio užsiėmimo metu kviečiame patirti istoriko darbo kasdienybę tiriant fotografiją. Iš pradžių kartu, o paskui individualiai analizuosime unikalias istorines nuotraukas iš Kauno geto. Mokysimės prasmingai apibūdinti vaizdą, susidarysime tyrimo strategiją pagal nuotraukoje matomas detales, atsakymų ieškosime papildomuose tekstiniuose šaltiniuose ir savo galvose. Per fotografijas iš arčiau susipažinsime ne tik su Kauno geto istorija, bet ir nuotraukų autoriumi. Šio užsiėmimo pagalba tikimės suteikti bazinius vizualinio raštingumo įgūdžius ir pagilinti jutiminį ryšį Holokausto suvokimo procese pasitelkiant autentiškas istorines fotografijas, kartu lavinant analitini bei kritinį mąstymą, gebėjimą skirti faktus nuo interpretacijos. Viliamės, kad išėję iš muziejaus mokiniai ne tik geriau suvoks istorinės fotografijos kaip pirminio istorijos šaltinio svarbą, bet ir atidžiau įvertins vaizdus, su kuriais susiduria kasdienybėje.
 
Holokaustas Lietuvoje: Misijos -  užsiėmimą veda muziejininkė - ekskursijų vadovė Šarūnė Sederevičiūtė, Holokausto ekspozicijoje, Pamėnkalnio g. 12.
Kviečiame mokinius pagilinti ir pasitikrinti savo suvokimą bei žinias apie vieną tragiškiausių moderniosios Lietuvos istorijos įvykių - nacių okupacijos metais šalyje vykdytas žydų žudynes. Grupėse atlikdami specialias "misijas" mokiniai ne tik ieškos atsakymų į konkrečius klausimus muziejaus ekspozicijoje, bet trumpam ir patys taps istorijos pasakotojais - išsirinktus eksponatus pristatys savo draugams. Drauge aptarsime rastus atsakymus ir naujai kilusius klausimus. Norintys galės aplankyti ir specialią audiovizualinę ekspoziciją – slėptuvę ,,Maliną“. Tikimės, kad po užsiėmimo gebėsite išskirti pagrindinius Holokausto Lietuvoje etapus, suvokti pagrindinius aspektus, pagilins ir įtvirtins istorines žinias susijusias su šiuo laikotarpiu. 
 
Icchoko Rudaševskio dienoraštis Vilniaus gete (Galima rinktis ir nuotolinį, ir gyvą užsiėmimą) -  užsiėmimą veda muziejininkė - ekskursijų vadovė Šarūnė Sederevičiūtė.
Kviečiame susipažinti su keturiolikmečiu žydų berniuku Icchoku, gyvenusiu Vilniuje prieš aštuoniasdešimt metų. Jo paauglystę negailestingai nutraukė Antrasis pasaulinis karas ir nacių okupacija. Pasaulyje gerai žinomas jo parašytas „Vilniaus geto dienoraštis“ – svarbus autentiškas Holokausto ir Vilniaus geto istorijos dokumentas. Literatūrai ir istorijai gabus Icchokas rašė pastabiai, o dėl kvapą gniaužiančio gebėjimo suvokti savo ir kitų emocijas Vilniaus geto gyvenimą perteikė ypač jautriai ir įtaigiai – pradėjus skaityti dienoraštį, sunku nuo jo atsitraukti. Virtualaus užsiėmimo metu Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus Holokausto ekspozicijos edukatorė ir istorikė supažindins su dienoraščio autoriumi, kartu klausysimės aktorių įgarsintos ištraukos iš šio unikalaus dokumento. 
 
 
Taip pat tęsiama registracija ir į nuotolines edukacijas:
 
Vilniaus Gaonas – išminčius, Lietuvos žydų dvasinis lyderis (nuotolinė paslauga) -  užsiėmimą veda muziejininkė - edukatorė Natalja Cheifec.
Edukacijos metu bus pristatyti įdomiausi Elijahu ben Šlomo Zalmano (Vilniaus Gaono) biografijos faktai, jo kelionės ir neišsipildžiusi svajonė išvykti į Izraelio žemę, draugystė su grafu Potockiu (Abrahamu ben Abrahamu), kova prieš chasidizmą, ypatingas požiūris į Toros ir Kabalos studijas ir įtaka religinėms apeigoms, asmenybės tobulinimo metodai.
 
ŠABAS: kaip jį paminėti ir švęsti  (nuotolinė paslauga) - užsiėmimą veda muziejininkė - edukatorė Jurgita Jackevičiūtė.
Edukacijos metu bus trumpai pristatomi žydų religinės praktikos ritualai, kasdiena, gyvenamoji erdvė. Taip pat aptartas pasiruošimas Šabui, kaip jam kaupiamasi ir tvarkomasi rengiantis sutikti griežtai nustatytu laiku. Pažinsime tradiciją, atėjusią dar iš Senojo Testamento, skelbiančio, kad Aukščiausiasis pasaulį sukūrė per šešias dienas, o septintąją ilsėjosi ir padiskutuosime ar tiesa, kad darbo nutraukimas - tai visiškai nieko neveikimas. Kokius darbus privalo žydai atlikti, o kurių vengti šią dieną.
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti