Fania Levando

Fania (Feiga) Levando (1888, Vloclavekas –  1941, ?) – profesionali virėja, edukatorė. Gimė Vloclaveke (dab. Lenkija), prekiautojo žuvimi šeimoje. Manytina, jog maždaug nuo 1922-ųjų su vyru Lazariu (Elizieriu) Levando, kiaušinių pirkliu, apsigyveno Vilniuje. Nepavykus emigruoti pas šeimos narius, gyvenančius JAV ir Didžiojoje Britanijoje, F. Levando su vyru įsitvirtino Vilniuje, aktyviai dalyvavo visuomeninėje veikloje. Sekant pasaulines sveikatinimosi madas, tarpukario Vilniuje novatoriškų ir progresyvių pažiūrų Fania Levando, tuomet pagrindinėje Vilniaus komercinėje arterijoje –  Vokiečių g. –  atidarė vegetariškų patiekalų restoraną. F. Levando tapo Vilniaus įžymybe. Šiame restorane, F. Levando įrodė, jog patiekalai be mėsos, įprastai simbolizuojantys nepriteklių, gali būti pilnavertės mitybos dalis, naudingi sveikatai, sotūs bei labai skanūs. Tuo įtikinta buvo ne viena tuometinė įžymybė, apsilankiusi F. Levando vegetariškame restorane, tą liudija išlikę atsiliepimai lankytojų knygoje. Patyrusi virėja F. Levando taip pat įsteigė ir vadovavo kulinarinei mokyklai, kurioje mokėsi žydės merginos ir moterys.

Profesionalios virėjos ir edukatorės F. Levando veikla neapsiribojo vien restoranu, kulinarine mokykla, ji taip pat 1936-1939 m. vadovavo tarp Gdansko ir Niujorko kursavusio prabangaus lainerio košerinei virtuvei. Dirbdama ir keliaudama, ji savo ištobulintą receptūrą siūlė garsiajai ,,Heinz” padažų gamintojai, su kuria buvo pradėjusi bendradarbiavimą. Akivaizdu, jog Vilnius šiai asmenybei iš tiesų buvo per mažas ir jei ne prasidėjęs Antrasis pasaulinis karas, apie Fanią Levando būtų sužinojęs visas pasaulis. Manomai, besitraukdami nuo artėjančios nacių kariuomenės, Fania kartu su vyru Lazariu pražuvo karo suirutėje. Šios moters vardas ir likimas greičiausiai istorijoje taip ir liktų pamirštas ir nežinomas, jeigu ne jos išleista receptų knyga. Sukauptą patirtį ir receptus ji sudėjo į knygą, laikoma pirmąją Europoje vegetariškų patiekalų receptų knyga jidiš kalba. 1938 m. Vilniuje išleistoje knygoje Vegetarish-dietisher kokhbukh (liet. „Vegetariškų-dietiškų receptų knyga”) ji pateikė net 400 įvairių patiekalų iš daržovių. Atsitiktinumo dėka atrasti ir iš jidiš į anglų, lietuvių, lenkų ir kt. kalbas išversti F. Levando receptai ir knyga vėl iš naujo džiugina skaitytojus ir kulinarijos gerbėjus visame pasaulyje.