0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Pranešimas spaudai

 
Publikuota: 2019-05-24

 „Chaoso sutramdymas“: Jehošuos Kovarskio tapyba žydų muziejaus Tolerancijos centre

 
Gegužės 29 d. 18.30 val. Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10/2, Vilnius) atidaroma žymaus litvakų tapytojo Jehošuos Kovarskio paroda „Chaoso sutramdymas“.
 
Šį pavasarį Valstybinį Vilniaus Gaono žydų muziejų pasiekė tapytojo Jehošuos Kovarskio (1907 Vilnius – 1967 Los Andželas) sūnėno Davido Finkelsteino ir dukterėčios Sandros Ben-Artzi su šeimomis dovana – 28 didelio formato dailininko paveikslai. Simboliška, kad vos už kelių namų nuo muziejaus Tolerancijos centro prabėgo J. Kovarskio vaikystė Vingrių gatvės 25-ajame name.
 
Vilniuje gimusio J. Kovarskio kūrybinis kelias prasidėjo piešimo ir braižybos pamokose jidiš gimnazijoje, plėtojosi Becalelio meno mokykloje Jeruzalėje, Tel Avivo hebrajų teatre, Safedo miesto menininkų bendruomenėje, kubisto André Lhote ir plakatų meistro Paulio Colino studijose Paryžiuje, o nuo 1951 m. – JAV.
 
J. Kovarskiui kūrybos procesas buvo ritualas, kurio metu iš tamsos gimsta šviesa, iš chaoso – tvarka. Idėjinei ir emocinei raiškai J. Kovarskis pasirinko abstrakcionizmą, tačiau visiškai neatsisakė figūrinio vaizdavimo. Pasak dailininko, „abstrakcionizmas privalo būti prasmingas“, tad jo siužetuose atgaivinti antikos ir skandinavų mitai, Afrikos ir Meksikos legendos bei Biblijos istorijos pasakoja pasaulio sukūrimo ir žmonijos istoriją. „Aš nesiekiu sąmoningai kurti simbolių, bet noriu papasakoti savo istoriją, pagrįstą ne moksliniais tyrimais ar archeologija, o senoviniu folkloru ir pirmykščiu tikėjimu“, teigė dailininkas.
 
Pastarąjį dešimtmetį stebime džiuginančią tendenciją – Lietuvos meninio palikimo grįžimą į tėvynę. Mūsų šalyje gimę dailininkai litvakai ar jų giminaičiai ir kūrybinio palikimo saugotojai vis dažniau bendradarbiauja su Valstybiniu Vilniaus Gaono žydų muziejumi, renkančiu po pasaulį išsibarsčiusias meno kolekcijas.
 
Tolerancijos centras – didžiausias Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus padalinys, kuriame veikia Lietuvos žydų dailės, kultūros, istorijos ir judaikos ekspozicijos, vyksta kultūriniai ir edukaciniai renginiai, konferencijos, filmų peržiūros, diskusijos visuomenei aktualiomis temomis.
 
 
Parodos kuratorės – Ieva Šadzevičienė, Vilma Gradinskaitė
 
Paroda veiks iki 2019 m. rugsėjo 19 d. 
 
Daugiau informacijos:
Valstybinis Vilniaus Gaono žydų muziejus
Tel. 8 612 60 339
El. p. muziejus@jmuseum.lt
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti