0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Apdovanoti pasaulio tautų teisuoliai

 
Publikuota: 2016-12-16

 

 

2016 metų gruodžio 16 dieną Šiaulių Gegužių progimnazijoje Pasaulio Tautų Teisuolio medaliu apdovanoti Dominykas ir Stanislava Mižutavičiai (po mirties)

 
https://www.jmuseum.lt/uploads/userfiles/zuvanciuju_gelbejimo_kryziaus/Mižutavičių-medalis_mazas.jpg 
 
 
https://www.jmuseum.lt/uploads/userfiles/zuvanciuju_gelbejimo_kryziaus/Mejeris-Rotholcas-su-žmona-ir-dukromis.jpg

Mejeris Rotholcas su žmona ir dukromis
 
 
https://www.jmuseum.lt/uploads/userfiles/zuvanciuju_gelbejimo_kryziaus/Dominykas-ir-Stanislava-Mižutavičiai-su-dukra-Stanislava-Elenute.jpg
 
Dominykas ir Stanislava Mižutavičiai su dukra Stanislava Elenute
 
 
https://www.jmuseum.lt/uploads/userfiles/zuvanciuju_gelbejimo_kryziaus/Išgelbėtosios-Dinos-Faktarovskienės-šeima.jpg

Išgelbėtosios Dinos Faktarovskienės šeima
 
 
Izraelio Valstybės ambasadorius Lietuvoje Amir Maimon Šiaulių Gegužių progimnazijoje Pasaulio Tautų Teisuolių Dominyko ir Stanislavos Mižutavičių medalį ir Garbės raštą įteikė jų artimiausiam giminaičiui Mižutavičių anūkui Andriui Rakickui.
„Tomis tamsiomis dienomis Teisuoliai buvo saulės spindulys, žmoniškumo spingsulė. Tuomet, kai pasmerktiesiems buvo užtrenkiamos durys, jie atvėrė vilties ir gyvybės langą. Laikotarpiu, kai viešpatavo žiaurumo diktatas ir visuomenę kaustė bejėgiškumas, o neretai ir abuojumas, Teisuoliai praradusiesiems ištiesė šiltą vilties ranką. Jie gelbėjo kaimynus arba tiesiog bendrapiliečius žydus tuo metu, kai žydo gyvybė buvo bevertė“, – taip apie Pasaulio Tautų Teisuolius kalbėjo Izraelio Valstybės ambasadorius Lietuvoje Amir Maimon.
                                                     
Mižutavičių šeimos išgelbėta Dina Faktorovskienė liudija: „Dominykas Mižutavičius ir jo žmona Stasė mane ir mano pusseserę Sarą Vinikaitę (vėliau Sara Barit) slapstė Jonaičių kaime, Kėdainių rajone, rizikuodami gyvybe. Iki 1944 metų mes jų nė nepažinojome, bet jie neatsisakė mums padėti: jie be jokio atlygio išlaikė mus ir maitino. Be mūsų, jie dar slapstė pabėgusius iš nelaisvės rusų karius ir du pabėgėlius iš Lenkijos Mejerį Rotholcą ir Chaimą Mejerovičių. Esu širdingai dėkinga Mižutavičiams už man išgelbėtą gyvybę ir nepamiršiu to visą gyvenimą.“
 
Apie Dominykos ir Stasės Mižutavičių pasiaukojimą gelbstint žydus liudija ir Sara Vinikaitė-Barit bei buvęs Lenkijos pilietis Mejeris Rotholcas, prieškariu gyvenęs Čenstakavoje, kuriam kartu su vienu pažįstamu, taip pat pabėgėliu iš Lenkijos Chaimu Mejerovičiumi, prieškariu gyvenusiu Kelcuose, pavyko pabėgti iš Šiaulių geto prieš jo likvidaciją ir likusių gyvų kalinių deportaciją į koncentracijos stovyklas. 
 
Mejeris Rotholcas liudija: „Po kelių sunkių išmėginimų, kovodami dėl gyvybės, pavargę ir alkani atsidūrėme Jonaičių kaime, netoli Kėdainių. Šiame kaime mus priglaudė ir slėpė valstietis Dominykas Mižutavičius. Jo ir jo žmonos Stasės dėka mes likome gyvi ir pradėjome naują gyvenimą. 
 
 
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti