0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

PASKAITA: PRIVATI GALERIJA: ŽYDŲ DAILININKŲ VAIDMUO TARPUKARIO LIETUVOS DAILĖS MODERNIZACIJOS PROCESE

 
Publikuota: 2020-10-26
Renginio data: 2020 10 30 Visi renginiai

 Spalio 30 d. 16 val. VGŽIM Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10/2, Vilnius) įvyks tęsiamo ciklo paskaita. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus, minint Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metus, bendradarbiaudami tęsia viešų paskaitų ciklą „Lietuvos žydų pasaulėžiūros pamatai“. Šįkart kviečiame į prof. dr. Giedrės Jankevičiūtės paskaitą „Privati galerija: žydų dailininkų vaidmuo tarpukario Lietuvos dailės modernizacijos procese“.

Paskaitoje bus aptarta Lietuvos dailės padėtis XX a. 3-iajame dešimtmetyje, išryškinant žydų dailininkų indėlį į Kauno dailės kūrimą ir stiprėjantį socialinio užsakymo poveikį dailės plėtotei.

Šiame kontekste nagrinėjama tapytojo ir scenografo Neemijos Arbitblato (1908–1999) veikla: rekonstruojamas jo ryšių tinklas Paryžiaus modernistų aplinkoje, Paryžiaus patirties sklaidos Lietuvoje turinys ir formos, bandymai perkelti Paryžiaus dailės gyvenimo elementus į Kauno dailę. Pristatoma Arbitblato galerijos veikla ir kontroversiški ryšiai su grupuotės „Ars“ nariais. Iškeliama Arbitblato įtaka ir indėlis šios grupuotės susiformavimui ir jos programai. Siūloma išvada, kad tarpukario Kauno dailės ir dailės gyvenimo konservatyvumą bei vangumą lėmė ne vien neišvystyta privataus mecenavimo veikla, bet ir nepakankama modernistų pajėgų konsolidacija.
 
Prof. dr. G. Jankevičiūtė – dailės istorikė, parodų kuratorė, Lietuvos kultūros tyrimų instituto Dailės istorijos ir vizualiosios kultūros skyriaus vyriausioji mokslo darbuotoja, Vilniaus dailės akademijos dėstytoja.
 
 
SVARBU! Laikantis saugumo reikalavimų, žiūrovų skaičius ribojamas. Lankytojai, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių, į renginį neįleidžiami. Dalyviams privaloma dėvėti apsaugines veido priemones. Atsiprašome už nepatogumus
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti