0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

PRANEŠIMAS SPAUDAI

 
Publikuota: 2020-10-18

 Profesionaliosios dailės mokyklos Izraelyje įkūrėjo Boriso Schatzo darbai atkeliauja į Lietuvą

 
 
Spalio 21 d. Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10/2, Vilnius) atidaroma paroda Boris Schatz: „Izraelio meno tėvas“ iš Varnių. Parodą, skirtą Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metams, galėtume vadinti sugrįžimu: iš naujosios tėvynės į gimtąją, iš Izraelio – į Lietuvą.
 
Borisas Schatzas  (1867, Varniai–1932, Denveris) – litvakų dailininkas, skulptorius, pedagogas, Jeruzalėje įkūręs pirmąją Izraelio žemėse profesionalios dailės mokyklą, pavadintą biblinio menininko Becalelio vardu. Pagarsėjęs Izraelyje Schatzas – dar  vienas Lietuvoje mažai kam žinomas menininkas, kurio atminimą nuplovė XX a. istorinės audros ir geležinė uždanga.
 
B. Schatzas gimė 1867 m. Varnių miestelyje, religingų žydų šeimoje, kildinusioje save iš didžiojo Vilniaus Gaono palikuonių. Nors tėvai tikėjo jį tapsiant rabinu, menininko talentas ir sionistinės idėjos nuvedė jaunuolį į Vilniaus piešimo mokyklą, kur skursdamas be tėvų paramos, siekė tapti didžiu skulptoriumi kaip tuomet Vilniuje jau garsus Markas Antakolskis. Schatzui atvykus į Paryžių, Antakolskis, jau užsirekomendavusį Varšuvos meno pasaulyje dailininką, priėmė dirbti padėjėju.
 
Laisvės ir kovos temų išaukštinimas atsispindėjo Schatzo kūriniuose, kuriuos pamatęs būsimasis Bulgarijos karalius Ferdinandas pakvietė dailininką aktyviai dalyvauti kuriant pirmąją Bulgarijos dailės mokyklą, ilgainiui išaugusią į Nacionalinę dailės akademiją. Bulgarijoje pasisėmęs patirties Schatzas 1906 m. atidarė Becalelio dailės mokyklą Jeruzalėje, jos atsiradimą parėmė pasaulio sionistai. Pasak parodos kuratorės Jolantos Širkaitės, „kurdamas jis orientavosi į klasikinį realistinį vaizdavimo būdą. Svarbiausias jo kūryboje ir toliau liko siužeto vaidmuo – kasdienio žydų gyvenimo ir biblinių scenų bei asmenų vaizdavimas. Taip pat ir žymių jo laikmečio žmonių portretų kūrimas. Daugiausia kūrė tonuoto gipso reljefus, kai kurie jų išlieti bronzoje ar sumažintu formatu tiražuoti sidabre“.
 
Iš Schatzo namų Jeruzalėje (The Schatz House) jo memorialinėje studijoje saugomos jo kūrinių kolekcijos Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus Tolerancijos centrą pasiekė 26 kūriniai: nuo sunkiasvorio bareljefo iki juvelyrinių atminimo plakečių ir medalių, kurtų žydų padėtį diasporoje atspindinčių siužetų temomis, papildytomis jautriais paties menininko komentarais. Parodoje ir žymių jo laikmečių žmonių portretai: imunologijos pradininko Louiso Pastero, sionisto iškėlusio žydų valstybės įkūrimo idėją Teodoro Herzlio ir kt.  Ekspoziciją papildo ir autentiškos senųjų Varnių ar XX a. pr. įkurtos Becalel mokyklos fotografijos, kaip ir dr. Jolantos Širkaitės parengta parodos knyga.
 
Ekspoziciją bus galima apžiūrėti ir dalyvauti specialiose parodos edukacinėse programose iki 2021 m. vasario mėn. 21 d.
 
Parodos rengėjai: Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus ir Lietuvos kultūros tyrimų institutas, partneriai – Schatzo namai Jeruzalėje, rėmėjai – Lietuvos kultūros taryba, informacinis rėmėjas – LRT.
 
Parodos kuratorė – dr. Jolanta Širkaitė, koordinatorė – Ieva Šadzevičienė, dizaineriai – Aleksandra Jacovskytė, Robertas Petravičius, Skaistė Ašmenavičiūtė.
 

Kontaktis asmuo: Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus komunikacijos koordinatorė Rūta Matimaitytė, el.paštas: ruta.matimaityte@jmuseum.lt tel.nr: +37062357560

 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti