0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

KONCERTAS SALOMONE ROSSI DETTO L’EBREO: MUZIKA GONZAGŲ DVARE

 
Publikuota: 2020-10-13
Renginio data: 2020 10 23 Visi renginiai

 Spalio 23 d. penktadienį, 18 val. Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus Tolerancijos centre (Naugarduko 10/2, Vilnius) ansamblis atliks naują koncertinę programą „Salomone Rossi detto L’Ebreo: muzika Gonzagų dvare“, skirtą paminėti žydų kilmės italų kompozitoriaus Salomone Rossi (c. 1570–1630) jubiliejinius, 450-uosius gimimo metus ir Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metus.

Prieš koncertą Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejaus direktorė, muzikologė dr. Kamilė Rupeikaitė glaustai pristatys S. Rossi kūrybą, aptardama kompozitoriaus itališkosios ir žydiškosios tapatybės aspektus.

 
Salomone Rossi (c. 1570–1630) buvo žydų kilmės italų smuikininkas ir kompozitorius, gimęs XVI amžiaus pabaigoje ir kūręs vėlyvojo renesanso ir ankstyvojo baroko sandūroje. Jis dirbo Mantujoje garsios Gonzagų giminės dvaro koncertmeisteriu greta didžiojo italų baroko kompozitoriaus Claudio Monteverdi (1567–1643), tuo metu šiame dvare ėjusio kapelmeisterio pareigas, ir savo pasiekimais buvo lyginamas su juo. Muzikiniai Rossi ir Monteverdi santykiai buvo gana artimi – žinoma, kad jie ne tik koncertavo, bet ir kūrė kartu. Monteverdi nerašė instrumentinės muzikos, išskyrus didelės apimties vokaliniams kūriniams. Manoma, kad Rossi kūrė simfonijas ar sonatas kaip instrumentinės muzikos intarpus Monteverdi operoms ar įžangas vokaliniams kūriniams. Jis vertinamas kaip ryžtingas novatorius instrumentinės muzikos srityje – buvo vienas pirmųjų kompozitorių, pritaikiusių monodinės dainos principus instrumentinei kūrybai. Šioje programoje Tarptautinio senosios muzikos ansamblio „Canto Fiorito“ meno vadovas atkuria šių dviejų kūrėjų bendradarbiavimo principą. Pristatant Mantujoje sukurtus Monteverdi madrigalus ir Rossi vokalines bei instrumentines kompozicijas, siekiama atskleisti šio žydų kilmės kompozitoriaus muzikos svarbą ir indėlį į XVII a. pradžios Vakarų muzikos istoriją.  
  
 
Tarptautinis senosios muzikos ansamblis „Canto Fiorito“. Meno vadovas Rodrigo Calveyra.
 
Atlikėjai: dainininkai Ieva Gaidamavičiūtė, Renata Dubinskaitė, Saulė Šerytė, Povilas Vanžodis ir Nerijus Masevičius, Rodrigo Calveyra (išilginės fleitos), Marco Vitale (klavesinas)
 
Įėjimas su muziejaus bilietu: kaina suaugusiems – 4 Eur, moksleiviams, studentams, senjorams – 2 Eur. Bilietus galima iš anksto įsigyti VGŽIM Tolerancijos centro kasoje, taip pat koncerto dieną.
 
Į koncertą prašome registruotis užpildant šią registracijos formą.
 
Daugiau informacijos komunikacija@jmuseum.lt
 
Koncertą remia Lietuvos kultūros taryba.
 
 
 
 
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti