0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Teisuolių alėja: Karl Plagge

 
Publikuota: 2020-08-18

 

Aš taip elgiausi, nes tai laikiau savo pareiga...

Karl Plagge
 
 
KARL PLAGGE
1897–1957
 
1941-ųjų birželio pabaigoje Vilniuje pradėjo darbą Karlo Plaggės vadovaujamas karinės technikos remonto dalinys – HKP (Heereskraftfahrpark Ost 562). Majoras Karlas Plaggė pasirūpino, kad HKP dirbtuvėse dirbtų žydai. HKP darbininkams būdavo išduodami vadinamieji šainai (darbo pažymėjimai), laikinai gelbėję nuo akcijų, kurios reguliariai užgriūdavo žydus. 1943 m. rugsėjo pradžioje Karlas Plaggė įtikino SS vadovybę, rezidavusią Rygoje, ir gavo leidimą įsteigti HKP darbininkams uždarą koncentracijos stovyklą. Į du šešiaaukščius pastatus Subačiaus gatvėje prieš pat Vilniaus geto likvidaciją buvo perkelti keli šimtai kvalifikuotų darbininkų su šeimomis, taip pat ir daug nieko nenusimaniusių apie mašinų remontą. Karlas Plaggė rūpinosi, kad žydai gautų pakankamai maisto, medicininę pagalbą, argumentuodamas, kad tik sveiki ir stiprūs žmonės gali sėkmingai dirbti vermachtui. Kai žydų moteris norėjo išvežti kaip nenaudingas valgytojas, staiga buvo gauta 100 olandiškų siuvimo mašinų, imta siūti ir taisyti vermachto aprangą. Visi HKP stovyklos kaliniai: mechanikai, elektrikai, statybininkai, skardininkai, šaltkalviai, tekintojai, batsiuviai, staliai, stogdengiai, – galiausiai visi dirbo vermachto naudai. Majoro Karlo Plaggės pagalba žydams buvo gerai apgalvota, nuolatinė ir truko kelerius metus.
 
1944 m. liepos 1 d. artėjant frontui Karlas Plaggė perspėjo darbininkus, kad HKP stovykla bus evakuota ir pereis SS žinion, ir davė užuominą: „Jūs puikiai žinote, kaip kruopščiai SS rūpinasi žydų kalinių apsauga.“ Šis įspėjimas išgelbėjo 250 gyvybių. Dalis žydų sugebėjo pabėgti tą pačią naktį, o didesnioji dalis išsigelbėjo slėptuvėse, vadinamosiose malinose. Tie, kuriems nepavyko to padaryti, buvo sušaudyti Paneriuose ir HKP teritorijoje. Daugelis tų, kurie liko gyvi, savo gelbėtoju laiko majorą Karlą Plaggę.
 
 
Karlo Plaggės pagerbimo iškilmės jo gimtajame Darmštate 2005 metais. I-oje eil. iš kairės: Mariane Viefhaus, Pearl Good (buvusi HKP kalinė Perela Esterovič), William Good, Fania Brancovskaja. II-oje eil. iš kairės buvę HKP kaliniai: Simon Malkes, William Begell, Isaak Reches, Michael Schemiawitz.
 
 
 
Ženklas priešais Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčią Vilniuje, rodantis kelią į HKP dirbtuves Olandų gatvėje. Apie 1942 m.
 
 
HKP dirbtuvės Olandų gatvėje karo metais. 
 
 
HKP darbo stovykla – du namai Subačiaus gatvėje tuoj po karo. Kairėje – buvęs I blokas, dešinėje – II blokas.
 
 
 
Buvę HKP kaliniai vilniečiai Isaakas ir Josifas Rechesai. Broliai išsigelbėjo pačių įsirengtoje slėptuvėje.
 
 
Įėjimas į buvusią vaikų slėptuvę (maliną).
 
 
Iš: Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėja visą pasaulį. Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus, 2018.
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti