0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Mėnesio eksponatas

 
Publikuota: 2020-08-07

 Žakas Lipšicas, Belerofontas tramdantis Pegasą. Spalvota litografija skulptūrai, 76 x 56,6  VGŽIM

 
Ši litografija yra pasirengimo studija skirta vienam iš garsiausių skulptoriaus Žako Lipšico (1891–1973) herojinės kūrybos darbų. Skulptūra „Belerofontas tramdantis Pegasą“ buvo sukurta Jungtinėse Amerikos Valstijose XX a. 7 deš., Kolumbijos universiteto Teisės fakulteto užsakymu. Fakultetas užsakė skulptūrą, simbolizuojančią teisę ir teisingumą. „Tik nesitikėkite iš manęs Temidės užrištomis akimis ar kito banalaus siužeto“ – savo atsiminimuose rašė menininkas, tačiau kūrinio idėjos ieškojo tuose pačiuose antikiniuose pasakojimuose. Graikų mitologijoje Belerofontas – didvyris, nugalėjęs Chimerą, padedamas sparnuoto žirgo Pegaso. Žakas Lipšicas, kaip jau tapo įprasta jo kuriamose herojinėse skulptūrose, pateikė savitą plastinę mito interpretaciją. Pegasas jo kompozicijoje – didelė siautulinga būtybė, simbolizuojanti mūsų jusles, emocijas – gaivalingąją pusę. Tuo tarpu Belerofontas atstovauja protą, racionalumą, valią, išmintį. Žvelgiant į šių dviejų, Ž. Lipšicui būdinga kūrybos maniera suaugintų, persipynusių figūrų proporcijas kompozicijoje yra akivaizdu, kad protui nėra lengva pažaboti emocijas – nėra lengva pasiekti teisingumą.
Ši litografija yra viena iš trijų VGŽIM rinkiniuose saugomų Žako Lipšico darbų, skirtų Belerofonto ir Pegaso temai, kurią Lipšicas vystė 1964 – 1969 m. Išlikę eskizai, piešiniai, litografijos, gipso etiudai rodo nepaprastai kruopštų menininko parengiamąjį darbą siekiant geriausio plastinio rezultato bronzoje ar akmenyje. Žymiausi Žako Lipšico herojinės kūrybos darbai, simbolizuojantys laisvės ir demokratijos vertybes Antrojo pasaulinio, o vėliau – Šaltojo karo padalintam pasauliui, puošia didžiausių pasaulio miestų aikštes ir parkus.
 
Apie šią ir kitas herojines Žako Lipšico skulptūras, kurių eskizai saugomi mūsų muziejuje, virtualioje paskaitoje papasakos skulptoriaus kūrybinio ir memorialinio palikimo tyrinėtoja Aušra Rožankevičiūtė. Norintys dalyvauti paskaitoje, rugpjūčio 11 d. 12.00 val. prisijunkite paspaudę šią nuorodą: https://us04web.zoom.us/j/73048336698?pwd=eTZoaU9kYzVuVGlXWGdMRHZRaHp2UT09


Susitikimo ID (Meeting ID): 730 4833 6698
Slaptažodis (Passcode): 6wcqic

 
Parengė VGŽIM muziejininkė Aušra Rožankevičiūtė
 
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti