0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Teisuolių alėja: Anton Schmid

 
Publikuota: 2020-06-09

ANTON SCHMID

1900–1942
 
Aš tik gelbėjau žmones...
Anton Schmid
 
Iš Vienos kilęs Antonas Šmidas (Anton Schmid), Trečiojo Reicho karo prievolininkas, 1941 metų birželį buvo paskirtas nuo dalinių atsilikusių vokiečių kareivių surinkimo ir paskirstymo punkto Vilniuje, Geležinkelio gatvėje, viršininku. Jis grąžindavo kareivius į frontą. Be to, feldfebelis Antonas Šmidas vadovavo dirbtuvėms, kuriose buvo siuvamos uniformos, taisoma technika. Jis išduodavo šainus, geltonus darbo leidimus, ligotiems ir nusilpusiems žydams, kartais jam netgi pavykdavo ištraukti „specialistą“ iš Lukiškių kalėjimo. Tarnybiniu sunkvežimiu feldfebelis A. Šmidas išvežė iš Vilniaus geto apie 300 žydų ir įdarbino juos Voronovo ir Balstogės gamyklose. Antono Šmido bute Vilniuje, Geležinkelio g. 15, gyveno iš Vilniaus geto pabėgęs rašytojas Hermanas Adleris su žmona, Vienos operos dainininke Anita Distler. Ten susitikimus rengdavo geto pasipriešinimo organizacijos nariai, Vilniaus ir Varšuvos getų ryšininkai. Feldfebelio gyvybei kiekviename žingsnyje grėsė pavojus. 1942 metų sausį Antonas Šmidas buvo suimtas. Karo lauko teismas vasario 25 d. nuteisė Antoną Šmidą, reicho išdaviką, už pagalbą žydams sušaudyti. Mirties nuosprendis buvo įvykdytas 1942 metų balandžio 13 d. Vilniuje.
Antonas Šmidas palaidotas Vilniuje, Antakalnyje, Pirmojo pasaulinio karo vokiečių karių kapinėse. 2011 metais pastatytas paminklas jo simboliniam kapui pažymėti. 2000 metais gegužės 8 d. suteikiant Antono Šmido vardą Rendsburgo (Šiaurės Saksonija) priešlėktuvinės gynybos mokymo centrui Vokietijos gynybos ministras Rudolfas Scharpingas pasakė: „Mes neturime teisės pasirinkti istorijos, bet galime sekti jos pavyzdžiais.“
 
Hermanas Adleris ir Anita Distler. Prieškarinės fotografijos.
 
 
 
Iš: Išgelbėjęs vieną gyvybę, išgelbėja visą pasaulį. Vilniaus Gaono žydų istorijos muziejus, 2018
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti