0
Jūsų krepšelis tuščias.
Krepšelis atnaujintas
Nėra galimybes įsigyti nurodyto produkto kiekio.

Pasiteirauti dėl didesnio kiekio

Paieška

Vilniaus Gaono Žydų Istorijos Muziejus
Vilna Gaon Museum of Jewish History

0

Unikalūs radiniai iš Vilniaus Didžiosios sinagogos pasieks muziejų

 
Publikuota: 2019-07-24

Liepos 19 d. Vilniaus Didžiosios sinagogos tyrinėtojai, Izraelio senienų tarnybos archeologas dr. Jonas Seligmanas ir jo kolega Kultūros paveldo išsaugojimo pajėgų archeologas Justinas Račas supažindino muziejaus darbuotojus su unikaliais radiniais. Džiaugiamės, jog per tris savaites trukusius kasinėjimus archeologų komandai pavyko atrasti tiek daug ir nekantraujame, kada visi radiniai pasieks Valstybinį Vilniaus Gaono žydų muziejų ir sudarys vieną iš pagrindinių muziejaus ekspozicijų.

Vieni svarbiausių šių metų atradimai – po bima esantis rūsys, kuris tikėtina užgriuvo Antrojo pasaulinio karo metu, kai sinagoga dar buvo naudojama. Vėlyvas bimos užgriuvimas leido išsaugoti rastą sudaužytą plokštę, ant kurios, spėjama, per pamaldas buvo padedamos šventos knygos. Užrašas, kažkada paauksuotas, plokštėje senąja hebrajų kalba mini rabiną, kuris 1786 metais iškeliavo į Šventąją Žemę. Ten jis numirė, o jo šeimos nariai fundavo šios plokštės pagaminimą. Taip pat archeologai atrado plokštelę su 1549 metų data. Ji žymėjo kažkada egzistavusios labdaros draugijos narių vietas sinagogoje, o metai nurodo organizacijos įkūrimo laiką.
Visi šie ir kiti archeologų radiniai sudarys Valstybiniam Vilniaus Gaono žydų muziejaus kolekciją.
 
Pauliaus Račiūno nuotraukos
 
smart foreash
Šioje svetainėje yra naudojami slapukai (angl. „cookies“). Jie gali identifikuoti prisijungusius vartotojus, rinkti statistikos duomenis ir padėti pagerinti naršymo patirtį kiekvienam lankytojui atskirai.
Susipažinkite su mūsų Privatumo politika
Sutinku Išvalyti slapukus ir išeiti